niedziela, 30 czerwca 2013

ORKISZOWE MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI


Pięknie pachnące truskawkami... Idealne do kawy w letni poranek lub na podwieczorek na tarasie...


Przepis dla NieAlergików...


Składniki:

2 szklanki mąki orkiszowej typ 630 (można użyć "zwykłej" pszennej)
1/2 szklanki brązowego cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 jajka
szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
pokrojone truskawki ( u mnie ok. 1,5 szklanki)

Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem i sodą. W drugim naczyniu rozmącić jajka, dodać olej i mleko. Połączyć zawartość obu naczyń. Nie mieszać długo - jedynie do połączenia składników. Wsypać truskawki i lekko przemieszać. Ciasto rozłożyć do foremek do pieczenia muffinek. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach.




 Owoce z sadu i dzialki 

Truskawkowy zawrót głowy 2013

środa, 26 czerwca 2013

CHLEB ŻYCIA bez mąki

 

Myśl by go upiec towarzyszyłam mi od chwili, gdy zobaczyłam go na My New Roots. Potem pojawił się na wielu blogach. Pierwszy raz upiekłam go według przepisu z Jadłonomii.

Piekę go przynajmniej raz w tygodniu, za każdym razem wprowadzając jakieś zmiany np. dodając śliwki, żurawinę... Przygotowałam go także w wersji bezglutenowej. W tym wpisie mój pierwszy chlebek życia (zawiera gluten, jeśli płatki nie są certyfikowane).


Składniki:

1,5 szklanki płatków owsianych
szklanka łuskanego słonecznika
3/4 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki migdałów (u mnie słupki migdałowe)
10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
łyżeczka soli
łyżka syropu z agawy
5 łyżek płynnego oleju kokosowego
1,5 szklanki ciepłej wody

Suche składniki wymieszać w dużej misce. W mniejszym naczyniu wymieszać wodę z olejem i agawą. Połączyć suche składniki z mokrymi. "Ciasto" przełożyć do keksówki, mocno docisnąć dłonią, przykryć folią i odstawić na 1-2 godziny. Piec przez około godzinę - gdy postukamy w chlebek powinien wydawać "pusty" odgłos:) Wyjąć z piekarnika, odstawić na godzinę, po czym wyjąć z formy i odstawić na całą noc, by dobrze ostygł.  Dobrze kroi się dopiero następnego dnia. Nóż powinien być cienki i dobrze naostrzony. Ja piekę chlebek w silikonowej keksówce i wyjmuję go z foremki od razu po wyjęciu z piekarnika. Chleb musi być bardzo dobrze wystudzony, w przeciwnym razie nie uda się go ukroić. Przechowuję w lodówce zawinięty w ściereczkę (można w temp. pokojowej).





środa, 19 czerwca 2013

MUFFINKI MIGDAŁOWO-ORZECHOWE Z JAGODAMI



 

Przepis dla NieAlergików...



Składniki:  

2 szklanki mąki orkiszowej (można użyć "zwykłej" pszennej)
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
60g cukru (można dać więcej, moje wypieki zwykle nie są zbyt słodkie)
90 g rozpuszczonego masła
szklanka podpieczonych i zmielonych orzechów laskowych oraz migdałów (dałam po połowie)
jajko
szklanka mleka lub wody
1/2 - 3/4 szklanki konfitury jagodowej


Mąkę połączyć ze zmielonymi orzechami, migdałami, cukrem, proszkiem i sodą. W drugim naczyniu rozmącić jajko, wymieszać z mlekiem i masłem. Połączyć zawartość obu naczyń. Formę do muffinek napełniać ciastem do połowy, robić niewielkie wgłębienie i wkładać ok 1,5 łyżeczki konfitury, przykryć niewielką ilością ciasta. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach.



poniedziałek, 17 czerwca 2013

TARTA CEBULOWA

 

 

Uwielbiam tarty, także wytrawne...

Była już tarta porowo-cebulowa, teraz druga wersja - inspiracją był przepis Eli


Składniki:

ciasto
1,5 szklanki mąki (pół na pół gryczana i jaglana)
50g masła
łyżka zmielonego siemienia
sól
woda

farsz
5 cebul
2 łyżki zmielonych suszonych pomidorów
sól, pieprz, kminek, kozieradka
łyżka oleju
2 łyżki mąki gryczanej
woda
czarnuszka do posypania (opcjonalnie) 

natka pietruszki lub bazylia
płatki nieaktywnych drożdży (opcjonalnie)

Mąkę wymieszać z siemieniem i szczyptą soli, dodać kawałki masła i zagnieść ciasto (dodając tyle wody, aby udało się je zagnieść). Włożyć do lodówki (można przygotować kilka godzin wcześniej  lub schładzać przez czas przygotowywania farszu). Ciastem wyłożyć formę, nakłuć widelcem i piec 10 minut w 180 stopniach.
Obrane cebule pokroić w piórka i zeszklić na suchej patelni (niezbyt mocno rozgrzanej), dodać olej, suszone pomidory, przyprawy, mąkę, dokładnie wymieszać i dolewać wodę cały czas mieszając. Dodać natkę lub bazylię, ew. jeszcze doprawić. Farsz wyłożyć na podpieczony spód, posypać czarnuszką i piec około pół godziny. Przed podaniem można posypać płatkami drożdżowymi (dają lekko serowy smak).




piątek, 7 czerwca 2013

CRUMBLE Z JABŁKAMI I RABARBAREM




Widząc u Sowy crumble z jabłkami i rabarbarem nabrałam na nie ochoty. Przygotowałam wersję 2 w 1:), bez glutenu, prostą, na bazie samych płatków.

Składniki:

dwie łodygi rabarbaru
kilka małych jabłek
cynamon
syrop z agawy lub inny słód (do smaku, ilość zależy od słodkości jabłek)
50g płatków gryczanych
90g płatków jaglanych
70g masła (sklarowane lub "zwykłe")
10g stewii (niekoniecznie)

Rabarbar i jabłka pokroić, umieścić w garnku z niewielką ilością wody i cynamonem, dusić chwilę pod przykryciem aż nieco zmiękną (nie rozgotować). Dodać słód, wymieszać. Formę (np. naczynie ceramiczne) wysmarować masłem, wyłożyć owoce.
Z płatków, stewii i masła zrobić kruszonkę, posypać nią owoce. Zapiekać do zrumienienia (ok. 30 minut).
Pyszne na ciepło, ale nie tylko...:)


  

 

środa, 5 czerwca 2013

BAGIETKI ORKISZOWE NA ZAKWASIE

 

 

Bagietki z glutenem. Można upiec na mące pszennej, ale polecam nieco zdrowszą wersję - orkiszową:) Pachnące, chrupiące...


Składniki (na 4 nieduże bagietki) :

200g aktywnego zakwasu żytniego
300g mąki orkiszowej jasnej (typ 630)
sól (u mnie ok. łyżka, ale proponuję dać płaską łyżeczkę)
180g ciepłej wody

trochę mąki do formowania bagietek

Składniki wymieszać w misce, odstawić do wyrastania (u mnie tylko godzina, ale miskę trzymałam w pobliżu ciepłej kuchenki). Ciasto oprószyć mąką, podzielić na 4 części. Można to zrobić na stolnicy, ja wszystko robiłam nad miską. Dłonie zanurzyć w mące, wziąć 1 część ciasta, uformować bagietkę i skręcić ją kilka razy wokół własnej osi, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie przygotować pozostałe bagietki. Ostawić do wyrośnięcia ( u mnie w cieple stały ok. 40 minut). Piec ok. 30 minut w 220-230 stopniach.