Gdy u Patyski zobaczyłam kruffkę stwierdziłam , że MUSZĘ ją mieć:) Pozostało "tylko" przerobić ją na wersję BezBezBez (bez jajek, mleka i glutenu). Ciasto wyszło poczwórnie "Bez", gdyż pominęłam także cukier (jest słodkie od fig). Orzechowa "skórka" z miodem - obłędna... Pycha!
Składniki:
- 200g puree z dyni
- 150g zmielonego prosa (lub innej mąki)
- 10 suszonych fig
- 3 łyżki świeżo zmielonego lnu złocistego
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (kamień winny)
- łyżka octu winnego
- 200g orzechów włoskich
- 50g masła
- 3 łyżki miodu
W garnuszku roztopić masło z miodem, dodać orzechy, wymieszać. Orzechową masę wyłożyć na ciasto. Piec do tzw. suchego patyczka (ok. 40 min. w 180 stopniach).
Aż ślinka cieknie ! Pyszności.
OdpowiedzUsuńDziękuję, Natalie!:)
UsuńO mniam!!! A zamiast fig daktyle i też się uda?
OdpowiedzUsuńDaktyle jak najbardziej! Zwykle właśnie daktyli używam do słodzenia wypieków, ale tym razem "padło" na figi:)
Usuńwygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, upiekę na świąteczne spotkanie :-)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńJula, Małgosia, Justyna, dziękuję i polecam!:)
UsuńZapachniało mi świętami. :)
OdpowiedzUsuńPolecam nie tylko na święta:)
UsuńCześć
OdpowiedzUsuńChciałabym Cię poinformować, że mam nowego bloga.
Stąd moje pytanie czy chciałabyś być dodana do jego bazy?
Jeśli tak to zapraszam po szczegóły.
bazafajnychblogow.blogspot.com
Pięknie wygląda, pewnie tez się skuszę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam:)
UsuńSiedzi w piekarniku, trochę pozmieniałam ze względu na to co miałam pod ręką. Rezultatem się pochwalę. Jeśli się uda oczywiście :)
UsuńCiekawa jestem Twojej wersji, mam nadzieję, że wyszło pysznie:) U nas to hit, ostatnio tylko to piekę:) Ostatnim razem słodziłam daktylami, jednocześnie przedawkowałam miód do orzeszków i wyszło mi chyba najsłodsze ciasto bezglutenowe jakie dotąd jadłam:)
UsuńSUPER CIASTO! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Zielaczku:)
UsuńCudo :)
OdpowiedzUsuńDzięki! Tyś była inspiracją:) Uściski!
UsuńCzuję przez ekran smak tej chrupiącej orzechowej skórki:)
OdpowiedzUsuńZ wyglądu i składników widać, że jest PYCHA!
Tak, jest naprawdę niezłe, orzechy w miodzie smakują wspaniale. Pozdrawiam!
Usuńwykorzystam orzechowa "skórké" do róznych innych wypieków :)
OdpowiedzUsuń