Pyszne wegetariańskie kuleczki lub mini-kotleciki przygotowane z ciecierzycy lub bobu z dodatkiem pietruszki i przypraw, zwłaszcza kuminu i kolendry, dzięki którym wspaniale pachną i smakują. Bardzo popularne są zwłaszcza w krajach arabskich, zwykle podawane w picie jako alternatywa kebabu. Pierwszy raz miałam okazję spróbować ich w Palestynie. Były genialne, niezwykle aromatyczne, prawdopodobnie przygotowane z bobu, gdyż w środku były zielone:) Ja przygotowałam z ciecierzycy i podałam w chlebkach pita. Do tego ulubiona surówka z sosem czosnkowym.
Składniki:
400g suchej ciecierzycy
3 cebule
5-6 ząbków czosnku
dwie garście natki pietruszki (użyłam suszonej)
2 łyżeczki soli
łyżeczka pieprzu
łyżka słodkiej papryki
2 łyżeczki kuminu
3 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżki koncentratu pomidorowego (niekoniecznie)
4 łyżki mąki (użyłam skrobi ziemniaczanej)
olej do smażenia
Ciecierzycę namoczyć na noc. Następnego dnia odsączyć na sicie, umieścić w misie malaksera. Dodać obrane i pokrojone w duże kawałki cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy, sól i przyprawy. Zmiksować - nie za grubo, ale też nie na gładką masę... Rozdrobnioną masę przełożyć do miski, dodać pietruszkę i mąkę, wymieszać i formować kuleczki lub małe kotleciki. Smażyć w w głębokim tłuszczu. Usmażone odkładać na papierowy ręcznik.
ostatnio kupiłam je w sklepie, bardzo smaczne są, chyba skusze się na zrobienie ich samemu:D
OdpowiedzUsuńrobiłam je ostatnio, są przepyszne i samkują prawie jak kotlety mielone;)
OdpowiedzUsuńTakie pikantne mini kotleciki bez mięsa to świetne urozmaicenie diety ... bardzo ciekawa propozycja włączenia do diety wegetariańskich potraw ... będę włączać takie dania do diety całej mojej rodziny :) dziękuję za inspirację ...
OdpowiedzUsuń