Ciasto wyłącznie na mące żytniej pełnoziarnistej.
Lekkie, pięknie pachnące jabłkami i cynamonem...
Składniki:
- 150g mąki żytniej razowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 50g mielonych orzechów włoskich (w oryginale migdały)
- 100g cukru muscovado (dałam tylko 50g)
- jajko
- 75ml wody (w oryginale mleko)
- 75g masła
- 50g miodu
- płatki migdałów do oprószenia (pominęłam)
- 2 niezbyt duże jabłka
Jabłka obrać, pokroić w kostkę (ok. 1cm). Oprószyć cynamonem, wymieszać. W misce wymieszać mielone orzechy, mąkę i proszek.
Do garnka włożyć masło, miód, cukier i podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia cukru. Lekko ostudzić. Dodać jajko i wodę, roztrzepać widelcem. Połączyć suche składniki z mokrymi. Wsypać jabłka, wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki i posypać płatkami migdałowymi. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut, do "suchego patyczka".
Inspiracją był przepis z Moich Wypieków.
bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńdobrze wygląda, zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńZapach tego ciasta musi słodko rozchodzić się po wszystkich zakamarkach domu :)
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubię ciasta , w których tak jak w tym mielone orzechy lub migdały zastępują częściowo lub całkowicie mąkę ...
Pozdrowienia :):)
Fajne jesienne ciacho, dawno nie piekłam takiego:)
OdpowiedzUsuń