Babeczka bezglutenowa, ale z jajkami i masłem, więc nie dla wszystkich alergików.
Pierwsza klasa! Nie tylko na Wielkanoc:) Robiona przeze mnie wielokrotnie, zawsze się udaje.
Przepis z Moich Wypieków.
Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru pudru
1¾ szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)
200 g masła
czubata łyżeczka proszku do pieczenia (1 łyżeczka = 5 ml)
otarta skórka z 2 cytryn lub ulubiony ekstrakt lub aromat zapachowy
Jajka (całe tj. białka i żółtka) umieścić w misie
miksera. Ubić na jasną, bardzo puszystą masę (kilka minut). Masa powinna być bardzo puszysta i
nawet więcej niż podwoić objętość, to decyduje o udanym wypieku. Stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać
do masy jajecznej i wymieszać, do połączenia. Dodać skórkę lub ekstrakt,
wymieszać.
Masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia.
Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia babek (nie powinno zająć
więcej niż 2/3 wysokości formy, babka bardzo
rośnie).
Piec w temperaturze 170°C przez około 50 - 60 minut (pierwsze 30 minut w
temperaturze 160ºC), do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po
kilku minutach wyłożyć na kratkę, by przestygła. Przed podaniem można posypać
pudrem lub polać ulubioną polewą.
Lubię takie piaskowe baby..dziękuję za udział w akcji..
OdpowiedzUsuńPiaskowe baby są super ... uwielbiam gdy są oblane czekoladą :)
OdpowiedzUsuńpięknie Ci wyszła babka:) ja się biorę za pieczenie wielkanocne za kilka dni mam nadzieje, ze też mi taka ładna wyjdzie:)
OdpowiedzUsuńŚliczna forma:)
OdpowiedzUsuńPiękna babeczka, bezglutki pewnie szaleją :)
OdpowiedzUsuń