wtorek, 17 września 2013

PYSZNA TARTA Z BORÓWKAMI

 

Piekłam ją tego lata kilka razy... 

Znika nim zdąży ostygnąć...

Dla NieAlergika....


Składniki na ciasto:

130g masła w temperaturze pokojowej
szczypta soli
35ml mleka lub wody
175g mąki
pół łyżeczki cukru pudru
żółtko

"Nadzienie":

400g borówek
60g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki ciasta połączyć, zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny (ew. by przyspieszyć pieczenie możemy włożyć do zamrażalnika na ok. pół godziny). Formę do tarty posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm, wyłożyć nim formę i ponakłuwać widelcem. Nie lubię wałkować ciasta, więc po prostu wylepiłam formę ciastem, skubiąc je po kawałku. Spód podpiec kilka minut w 200 stopniach (niekoniecznie).
Umyte borówki wymieszać z cukrem, oprószyć mąką ziemniaczaną i rozłożyć na cieście. Piec przez ok. 30 minut w 200 stopniach. Ostudzić (jeśli wcześniej nie zostanie skonsumowana;) i posypać cukrem pudrem.

Przepis z Moich Wypieków.

6 komentarzy:

  1. ja też nigdy nie wałkuję kruchego ciasta ... jakoś tak formowanie go dłońmi w formie zawsze łatwiejsze mi się wydawało :)
    Gdy już owocowy sezon mija ja za takimi kruchymi ciastami przez resztę roku tęsknię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym całą blachę tej tarty!!! Wygląda niesamowicie pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. robi wrazenie :)
    wiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
    U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń