sobota, 12 kwietnia 2014

BABKA ORZECHOWA Z NUTELLĄ pyszna i cudownie pachnąca


Bardzo często raczę nią swoich gości. Jest niezawodna. Wilgotna, cudownie pachnąca orzechami i przepyszna. Dla mnie numer jeden wśród wszelkich babek:)



Składniki:

120 g masła
150 g nutelli
5 jajek
190 g drobnego cukru do wypieków (daję mniej tj. ok. 160g)
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
1 łyżka kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka (zastępuję wodą)



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę ( używam miksera). Stopniowo dodawać nutellę, dalej ucierając. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wbijać po kolei do masy i nadal ucierać. Dodać przesianą mąkę, kakao, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, mleko. Wymieszać szpatułką do połączenia się składników.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.

Masę przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm.

Piec w temperaturze 160ºC przez 20 minut, następnie temperaturę podwyższyć do 170ºC i piec kolejne 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową.


Korzystałam z przepisu Doroty.


Wielkanocne Smaki - edycja IV

Babki i babeczki

1 komentarz: