Korzystając z zaproszenia Amber do lipcowej piekarni upiekłam bajgle we wersji fast, posypane czarnym sezamem... Przepis pochodzi z bloga Gotuje, bo lubi. Dziękuję wszystkim Piekarkom i Piekarzom za wspólne pieczenie:)
Składniki:
750 g mąki typ 550
500 g letniej wody
7 g drożdży instant
1 łyżka soli
2 łyżki miodu
1 jajko
sezam, mak (użyłam czarnego sezamu)
W dużym garnku zagotuj wodę. Nie musi być jej dużo, ważne żeby bajgle nie dotykały dna i swobodnie mogły się gotować. Do wody dodaj łyżkę miodu, melasy lub golden sirup. Delikatnie wrzuć wyrośnięte bajgle na wrzącą wodę. Gotuj z każdej strony po minucie. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przełóż na kratkę do wypieków lub ściereczkę.
Posmaruj obgotowane bajgle roztrzepanym jajkiem, zanurz z jednej strony w sezamie lub/i maku. Ułóż na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez od 20 – 25 minut do momentu, aż nabiorą złotego koloru. Zanim zjesz je wszystkie, daj im chwilę ostygnąć.
Bajgle na blogach:
By było przyjemniej
Fabryka kulinarnych inspiracji
Forks’N’Canvas
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
Magia w kuchni
Moje małe czarowanie
Moje domowe kucharzenie
Nieład malutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Para w kuchni
Poradniczanka
Smakowity chleb
Ugotujmy to
Zacisze kuchenne
Zakalce mego życia
i moim:)
Pychota :) az nabrałam ochotę na bajgla z kakałkiem :)
OdpowiedzUsuńArniko,
OdpowiedzUsuńpyszne!
Środek pięknie upieczony.
Dziękuję,że bajglowałaś z nami!
Bajgle jak malowane :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam kompankę od wspólnego pieczenia
Fajne bajgle upiekłyście :)
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie..
OdpowiedzUsuńMiło piec w takich towarzystwie! Fantastyczne!
OdpowiedzUsuńArniko, urocze bajgle ci wyszly! Dziekuje za wspolnie spedzony czas :)
OdpowiedzUsuńZ sezamem wyglądaja obłędnie.Dziękuje za wspólny czas, do następnego.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite :-).
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas !
czarny sezam jest pyyyyyszny.
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję, a kolejne u mnie też będą z czarnym sezamem:)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie :)
Czarny sezam musiał super się z nimi komponować:)
OdpowiedzUsuńNie tylko wyglądają ale i są pyszne. A mi się skończył czarny sezam...
OdpowiedzUsuńPiękne, makowe!! Dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńBardzo dobr pomysł z tym czarnym sezamem! Dziękuję za wspólny czas :)
OdpowiedzUsuńO proszę... czarny sezam. Dzieki za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńW pierwszej chwili myślałam, że to mak :)
OdpowiedzUsuńCzarny sezam, pychota!
Bardzo charakterne Twoje bajgle, dziękuję za wspólne bajglowanie!
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne wypiekanie :-) u mnie wersja razowa .
OdpowiedzUsuńI patrząc na Twoje znowu mi się zachciało bajgli;-) Dzięki za wspólny czas. Przepraszam, że dopiero teraz, ale byłam na wakacjach:-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń