Delikatne, pachnące migdałami i pomarańczą...
Składniki na dwie duże blachy ciasteczek:
300g zmielonych migdałów (użyłam migdałów ze skórką)
150g kaszy jaglanej zmielonej na mąkę
50 g zmielonego siemienia lnianego złocistego
150g wody
50g ksylitolu
50g oleju kokosowego
2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej (u mnie domowa, z ekologicznych pomarańczy)
Do misy malaksera włożyć mielone migdały, len, ksylitol, skórkę pomarańczową oraz olej kokosowy. Zmiksować. Dolać wodę, miksować jeszcze chwilę. Masę połączyć z mieloną kaszą, zagnieść ciasto (będzie dość klejące). Dłonie natłuścić olejem kokosowym, odrywać kawałki ciasta i w dłoniach rolować kulkę, następnie rozpłaszczać na grubość ok. pół centymetra. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-25 minut w 160 stopniach (trzeba zaglądać i sprawdzać "wyczuwając" moment wyjęcia, żeby ciasteczka się nie przypaliły i nie stały gorzkie).
Wzorki uzyskałam za pomocą wykrawaczki w kształcie serduszka, którą delikatnie dociskałam do ciasteczek przed pieczeniem.
Ciasteczka upiekłam korzystając z przepisu Iw.
Bardzo walentynkowe!
OdpowiedzUsuńI w sam raz dla biedakow-alergikow... Jesli takowi w okolicy przy okazji...
:)
Dziekuje za udzial w akcji walentynkowej na Mikserze!
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
dowód na to, że ciasteczka można zrobić z niczego :D
OdpowiedzUsuńSuper pomysł z tymi odbitymi serduszkami na ciasteczka...tak walentynkowo :)
OdpowiedzUsuńcudne ciasteczka, z chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńIdealne na okres Walentynkowy :)
OdpowiedzUsuńNa innym blogu widziałam trochę łatwiejszy przepis na ciastka migdałowe, ale muszę wypróbować, które będą smaczniejsze ;P Ksylitol mogę chyba z powodzeniem zastąpić stewią, prawda.?
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie: biegiemdomarzen.blogspot.com :)
Mam nadzieję, że Ci posmakują:) Oczywiście ksylitol można zastąpić innym słodem. Pozdrawiam!
UsuńBardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com