wtorek, 6 sierpnia 2013

PLACUSZKI JAGLANE Z JAGODAMI




Składniki:

ugotowana kasza jaglana - ok. dwie szklanki
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
łyżka stewii
cynamon (można pominąć)

jagody

sklarowane masło do smażenia

opcjonalnie: mus owocowy, syrop klonowy lub z agawy

Kaszę zmiksować ze skrobią, stewią i ew. cynamonem, dodając nieco wody lub mleka roślinnego. Wsypać jagody, wymieszać. Placuszki smażyć z obu stron na rozgrzanym maśle.
Podałam z musem ze śliwek i jabłek. Można polać syropem klonowym.

6 komentarzy:

  1. Fajne :) Arniko, może chciałoby Ci się powiedzieć mi coś o stewii - np. jakiej używasz, jak się sprawuje i tak dalej? Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota :) Właśnie, jaka stewia? W tych co widziałam to sama chemia w składzie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patysko, Zielaczku, stewii używam sporadycznie (głównie do wypieków), wolę agawę albo melasę z chleba świętojańskiego. Stewię mam w postaci pudru, w składzie stewia i maltodekstryna (kupuję w Carrefourze). Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dzięki, Arniko! Bo jest też w liściach, ale nie wiem, jak ich używać. Maltodekstryna do prosty cukier - używanie stewii wraz z nią jest właściwie bez sensu, jeśli chcemy wykluczyć cukier. My też jedziemy glównie na agawie, no i muszę się w końcu w tę karobową melaskę zaopatrzyć ;)
      ściskam

      Usuń
    3. Z liści można robić ekstrakt (jest u mnie na blogu), ale nie jest zupełnie neutralny w smaku. U nas melasa to hit - genialna do batoników czy polewy karobowej. W dodatku bogate źródło wapnia:)Uściski!

      Usuń
  3. świetny pomysł, sama ostatno eksperymentuję z ciut zdrowszą żywnością, moja córa je polubi na 100 %:)

    OdpowiedzUsuń