środa, 21 sierpnia 2013

SERNIK Z NEKTARYNKAMI


Przepis z Moich Wypieków, ale u mnie w wersji nektarynkowej i z podwójnej porcji:)

Dla NieAlergika...


Składniki:

masa sernikowa:

kilogram twarożku do serników
4 jajka
6 łyżek soku z cytryny
szklanka cukru pudru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

spód:

200g ciastek digestive (u mnie "Sasanki")
90g roztopionego masła

dojrzałe nektarynki (ok. 3 sztuki)

Ciastka rozkruszyć na proszek, połączyć z roztopionym masłem, wyłożyć na dno tortownicy (24cm), lekko docisnąć dłonią.
Wszystkie składniki na masę sernikową zmiksować na gładko, wylać na ciasteczkowy spód.
Nektarynki obrać ze skórki, pokroić, ułożyć na wierzchu. Piec w 180 stopniach przez około godzinę (piekłam prawie 1,5 godziny, ale mam "wolny" piekarnik). 




5 komentarzy:

  1. Wow, aż ślinka cieknie na jego widok:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cóż za cudo :) Dodaję do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. taki sernik wyłącznie z podwójnej porcji piec należy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ojj piękny serniczek :))) ślinka cieknie ! pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń