piątek, 7 czerwca 2013

CRUMBLE Z JABŁKAMI I RABARBAREM




Widząc u Sowy crumble z jabłkami i rabarbarem nabrałam na nie ochoty. Przygotowałam wersję 2 w 1:), bez glutenu, prostą, na bazie samych płatków.

Składniki:

dwie łodygi rabarbaru
kilka małych jabłek
cynamon
syrop z agawy lub inny słód (do smaku, ilość zależy od słodkości jabłek)
50g płatków gryczanych
90g płatków jaglanych
70g masła (sklarowane lub "zwykłe")
10g stewii (niekoniecznie)

Rabarbar i jabłka pokroić, umieścić w garnku z niewielką ilością wody i cynamonem, dusić chwilę pod przykryciem aż nieco zmiękną (nie rozgotować). Dodać słód, wymieszać. Formę (np. naczynie ceramiczne) wysmarować masłem, wyłożyć owoce.
Z płatków, stewii i masła zrobić kruszonkę, posypać nią owoce. Zapiekać do zrumienienia (ok. 30 minut).
Pyszne na ciepło, ale nie tylko...:)


  

 

4 komentarze:

  1. Wygląda super! Przymierzam się do stewii, warto? Jak ją stosujesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Patysko! Syrop ze stewii robiłam raz, teraz kupuję sypką - stosuję jak cukier, ale w małych ilościach, ponieważ jest bardzo słodka. Przyznaję jednak, że wolę agawę i melasę, ale to chyba kwestia przyzwyczajenia (zaczynałam od agawy jako alternatywy dla cukru i najbardziej ją lubię). W wypiekach stewia się sprawdza, do deserów polecam syrop z agawy.

      Usuń
  2. Mniam pyszne.I jeszcze płatki jaglane :>dziękuję za za udział w akcji rabarbar :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam crumble w każdej postaci! To zdecydowanie jeden z moich ulubionych letnich deserów.

    Serdecznie pozdrawiam,
    E.

    OdpowiedzUsuń