wtorek, 29 października 2013

RAZOWE CIASTO ŻYTNIE Z JABŁKAMI

 

 

Ciasto wyłącznie na mące żytniej pełnoziarnistej. 

Lekkie, pięknie pachnące jabłkami i cynamonem...



Składniki:

  • 150g mąki żytniej razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 50g mielonych orzechów włoskich (w oryginale migdały)
  • 100g cukru muscovado (dałam tylko 50g)
  • jajko
  • 75ml wody (w oryginale mleko)
  • 75g masła
  • 50g miodu
  • płatki migdałów do oprószenia (pominęłam)
  • 2 niezbyt duże jabłka

Jabłka obrać, pokroić w kostkę (ok. 1cm). Oprószyć cynamonem, wymieszać. W misce wymieszać mielone orzechy, mąkę i proszek.
Do garnka włożyć masło, miód, cukier i podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia cukru. Lekko ostudzić. Dodać jajko i wodę, roztrzepać widelcem. Połączyć suche składniki z mokrymi. Wsypać jabłka, wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki i posypać płatkami migdałowymi. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut, do "suchego patyczka".

Inspiracją był przepis z Moich Wypieków.

5 komentarzy:

  1. dobrze wygląda, zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapach tego ciasta musi słodko rozchodzić się po wszystkich zakamarkach domu :)
    Najbardziej lubię ciasta , w których tak jak w tym mielone orzechy lub migdały zastępują częściowo lub całkowicie mąkę ...
    Pozdrowienia :):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne jesienne ciacho, dawno nie piekłam takiego:)

    OdpowiedzUsuń