niedziela, 24 marca 2013

BABKA PIASKOWA



Babeczka bezglutenowa, ale z jajkami i masłem, więc nie dla wszystkich alergików. 

Pierwsza klasa! Nie tylko na Wielkanoc:) Robiona przeze mnie wielokrotnie, zawsze się udaje.

Przepis z Moich Wypieków.


Składniki:

5 jajek
3/4 szklanki cukru pudru
1¾ szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)
200 g masła
czubata łyżeczka proszku do pieczenia (1 łyżeczka = 5 ml)
otarta skórka z 2 cytryn lub ulubiony ekstrakt lub aromat zapachowy



Jajka (całe tj. białka i żółtka) umieścić w misie miksera. Ubić na jasną, bardzo puszystą masę (kilka minut). Masa powinna być bardzo puszysta i nawet więcej niż podwoić objętość, to decyduje o udanym wypieku.  Stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i wymieszać, do połączenia. Dodać skórkę lub ekstrakt, wymieszać.

Masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia.

Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia babek (nie powinno zająć więcej niż 2/3 wysokości formy, babka bardzo rośnie).

Piec w temperaturze 170°C przez około 50 - 60 minut (pierwsze 30 minut w temperaturze 160ºC), do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyłożyć na kratkę, by przestygła. Przed podaniem można posypać pudrem lub polać ulubioną polewą.

5 komentarzy:

  1. Lubię takie piaskowe baby..dziękuję za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń
  2. Piaskowe baby są super ... uwielbiam gdy są oblane czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie Ci wyszła babka:) ja się biorę za pieczenie wielkanocne za kilka dni mam nadzieje, ze też mi taka ładna wyjdzie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna babeczka, bezglutki pewnie szaleją :)

    OdpowiedzUsuń