Przepis dla NieAlergików...
Składniki:
2
szklanki mąki orkiszowej (można użyć "zwykłej" pszennej)
łyżeczka
proszku do pieczenia
łyżeczka
sody oczyszczonej
60g
cukru (można dać więcej, moje wypieki zwykle nie są zbyt słodkie)
90 g
rozpuszczonego masła
szklanka
podpieczonych i zmielonych orzechów laskowych oraz migdałów (dałam po połowie)
jajko
szklanka
mleka lub wody
1/2 - 3/4 szklanki konfitury jagodowej
Mąkę połączyć ze zmielonymi orzechami, migdałami, cukrem, proszkiem i sodą. W drugim naczyniu rozmącić jajko, wymieszać z mlekiem i masłem. Połączyć zawartość obu naczyń. Formę do muffinek napełniać ciastem do połowy, robić niewielkie wgłębienie i wkładać ok 1,5 łyżeczki konfitury, przykryć niewielką ilością ciasta. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach.
Ach, jak dobrze NieAlergikom! :)
OdpowiedzUsuńPyszne serducha :)
OdpowiedzUsuń