środa, 19 czerwca 2013

MUFFINKI MIGDAŁOWO-ORZECHOWE Z JAGODAMI



 

Przepis dla NieAlergików...



Składniki:  

2 szklanki mąki orkiszowej (można użyć "zwykłej" pszennej)
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
60g cukru (można dać więcej, moje wypieki zwykle nie są zbyt słodkie)
90 g rozpuszczonego masła
szklanka podpieczonych i zmielonych orzechów laskowych oraz migdałów (dałam po połowie)
jajko
szklanka mleka lub wody
1/2 - 3/4 szklanki konfitury jagodowej


Mąkę połączyć ze zmielonymi orzechami, migdałami, cukrem, proszkiem i sodą. W drugim naczyniu rozmącić jajko, wymieszać z mlekiem i masłem. Połączyć zawartość obu naczyń. Formę do muffinek napełniać ciastem do połowy, robić niewielkie wgłębienie i wkładać ok 1,5 łyżeczki konfitury, przykryć niewielką ilością ciasta. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach.



2 komentarze: