czwartek, 7 listopada 2013

BEZGLUTENOWE CHLEBKI Z POMIDORAMI I SZCZYPIORKIEM


 

Pachnące ziołami... 

Zjedzone ze smakiem w podróży...


Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • szklanka mielonego prosa
  • sól
  • pieprz
  • łyżka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia - kamień winny
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
  • łyżka oliwy
  • małe pomidory np. koktajlowe (użyłam "zwykłych" małych)
  • szczypiorek
  • zioła prowansalskie  

Siemię zagotować w 1/2 szklanki wody, zmiksować. Przelać do miski, wsypać obie mąki, proszek, oregano, imbir, kurkumę, sól, pieprz i oliwę. Mieszając dodawać wodę (ciasto powinno być gęste i wilgotne). Ciasto nabierać łyżką i rozprowadzać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Moje chlebki miały średnicę ok. 10cm i grubość 1,5cm. Na każdym chlebku ułożyć plasterki pomidora i szczypiorek, lekko docisnąć. Posypać niewielką ilością soli i ziół prowansalskich. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.

Inspiracją był przepis z Biblii Smaków.

3 komentarze: