Pachnące ziołami...
Zjedzone ze smakiem w podróży...
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- szklanka mielonego prosa
- sól
- pieprz
- łyżka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki siemienia lnianego
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia - kamień winny
- ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
- łyżka oliwy
- małe pomidory np. koktajlowe (użyłam "zwykłych" małych)
- szczypiorek
- zioła prowansalskie
Siemię zagotować w 1/2 szklanki wody, zmiksować. Przelać do miski, wsypać obie mąki, proszek, oregano, imbir, kurkumę, sól, pieprz i oliwę. Mieszając dodawać wodę (ciasto powinno być gęste i wilgotne). Ciasto nabierać łyżką i rozprowadzać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Moje chlebki miały średnicę ok. 10cm i grubość 1,5cm. Na każdym chlebku ułożyć plasterki pomidora i szczypiorek, lekko docisnąć. Posypać niewielką ilością soli i ziół prowansalskich. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.
Inspiracją był przepis z Biblii Smaków.
świetne:)
OdpowiedzUsuńŚwietna przekąska, i te chlebki tak fajnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńAle świetne, smakowały pewnie cudownie :)
OdpowiedzUsuń