sobota, 14 lutego 2015

CIASTECZKA MIGDAŁOWE bez glutenu, mleka, jajek, cukru

 

 

Delikatne, pachnące migdałami i pomarańczą... 


Składniki na dwie duże blachy ciasteczek:

300g zmielonych migdałów (użyłam migdałów ze skórką)
150g kaszy jaglanej zmielonej na mąkę
50 g zmielonego siemienia lnianego złocistego
150g wody
50g ksylitolu
50g oleju kokosowego
2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej (u mnie domowa, z ekologicznych pomarańczy)


Do misy malaksera włożyć mielone migdały, len, ksylitol, skórkę pomarańczową oraz olej kokosowy. Zmiksować. Dolać wodę, miksować jeszcze chwilę. Masę połączyć z mieloną kaszą, zagnieść ciasto (będzie dość klejące). Dłonie natłuścić olejem kokosowym, odrywać kawałki ciasta i w dłoniach rolować kulkę, następnie rozpłaszczać na grubość ok. pół centymetra. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-25 minut w 160 stopniach (trzeba zaglądać i sprawdzać "wyczuwając" moment wyjęcia, żeby ciasteczka się nie przypaliły i nie stały gorzkie).
Wzorki uzyskałam za pomocą wykrawaczki w kształcie serduszka, którą delikatnie dociskałam do ciasteczek przed pieczeniem.


Ciasteczka upiekłam korzystając z przepisu Iw.


Walentynkowe menu
 
  Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015 

 Zdrowa przekąska 

 Karnawałowe Słodkości!

9 komentarzy:

  1. Bardzo walentynkowe!
    I w sam raz dla biedakow-alergikow... Jesli takowi w okolicy przy okazji...
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji walentynkowej na Mikserze!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. dowód na to, że ciasteczka można zrobić z niczego :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł z tymi odbitymi serduszkami na ciasteczka...tak walentynkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudne ciasteczka, z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają przepysznie. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne na okres Walentynkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na innym blogu widziałam trochę łatwiejszy przepis na ciastka migdałowe, ale muszę wypróbować, które będą smaczniejsze ;P Ksylitol mogę chyba z powodzeniem zastąpić stewią, prawda.?
    Zapraszam do siebie: biegiemdomarzen.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że Ci posmakują:) Oczywiście ksylitol można zastąpić innym słodem. Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń