Babeczki z figami i rodzynkami, pachnące orzechowo...
Dla NieAlergików.
Składniki:
300g mąki orkiszowej jasnej typ 630 (może być "zwykła" pszenna)
3/4 szklanki zmielonych orzechów (u mnie laskowe)
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki stewii lub 1/2-2/3 szklanki cukru
125g roztopionego masła
3/4 szklanki wody lub mleka
2 jaja
100g pokrojonych suszonych fig
60g rodzynek
Mąkę wymieszać z orzechami, sodą, proszkiem, rodzynkami i figami. W drugim naczyniu rozkłócić widelcem jajka, wymieszać z wodą/mlekiem i masłem. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy do pieczenia muffin (do 3/4 wysokości). Piec ok. 20-25 minut w 190 stopniach.
Ostatnio rozsmakowałam się w figach ... muszę Arniko wypróbować te muffinki :)
OdpowiedzUsuń