sobota, 20 kwietnia 2013

WŁOSKA ZUPA CEBULOWA

 


...czyli cipolatta. U mnie w wersji wegańskiej. Podałam bez dodatków, ale można dodać np. kaszę jaglaną lub grzanki, wówczas będzie bardziej sycąca. NieAlergicy mogą posypać tartym parmezanem lub pecorino. Przepis podpatrzony na Smakoterapii.



Składniki:

1-1,5 kg cebuli
kilka ząbków czosnku
przecier pomidorowy
oregano
majeranek
bazylia
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
syrop z agawy lub inny słód
oliwa 
opcjonalnie do posypania płatki z nieaktywnych drożdży (dają serowy posmak) lub tarty parmezan/pecorino

Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce i  zeszklić na patelni na niewielkiej ilości oliwy (uważać, by nie zrumienić). W trakcie podsmażania dodać sól, majeranek, oregano i bazylię, ciągle mieszając.
Przełożyć cebulę do garnka i zalać wodą kilka centymetrów powyżej powierzchni cebuli. Dodać 3-4 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego i dusić pod przykryciem, na małym ogniu około 30-40 minut (cebula powinna być miękka i rozpływać się w ustach).
Dodać przecier (tyle, by uzyskać kolor i smak delikatnej zupy pomidorowej). Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dolać przegotowanej wody. Odjąć z garnka ok. 3/4 szklanki zupy wraz z cebulą i zmiksować, wlać ponownie do całości (dzięki temu zupa będzie zagęszczona). Doprawić - wcisnąć czosnek, dodać sól i pieprz, zbalansować smak agawą tak, by zupa była lekko słodkawa i ewentualnie wyostrzyć z ostrą papryką (pominęłam).
Podawać samą lub z ugotowaną osobno kaszą jaglaną, bądź grzankami. Na talerzu można dodać jeszcze nieco zdrowego oleju np. lnianego, posypać natką, płatkami drożdżowymi lub serem.



8 komentarzy:

  1. Zupa wygląda świetnie, muszę kiedyś zrobić zupę cebulową, tylko słabo mi idzie jakoś ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystko co z cebulą! Boska<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam cebulę! Świetny pomysł jak z kilku prostych składników wyczarować coś pysznego :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam żadnej zupy cebulowej (taak, tej słynnej francuskiej też ;) więc może zacznę od tej? Prezentuje się znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ smakowicie wygląda! muszę w końcu taką zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie chodził dziś za mna taki cebulowy smak :) bardzo fajna zupa :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smacznie wygląda ta zupka :)

    OdpowiedzUsuń