niedziela, 30 czerwca 2013

ORKISZOWE MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI


Pięknie pachnące truskawkami... Idealne do kawy w letni poranek lub na podwieczorek na tarasie...


Przepis dla NieAlergików...


Składniki:

2 szklanki mąki orkiszowej typ 630 (można użyć "zwykłej" pszennej)
1/2 szklanki brązowego cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 jajka
szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
pokrojone truskawki ( u mnie ok. 1,5 szklanki)

Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem i sodą. W drugim naczyniu rozmącić jajka, dodać olej i mleko. Połączyć zawartość obu naczyń. Nie mieszać długo - jedynie do połączenia składników. Wsypać truskawki i lekko przemieszać. Ciasto rozłożyć do foremek do pieczenia muffinek. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach.




 Owoce z sadu i dzialki 

Truskawkowy zawrót głowy 2013

2 komentarze:

  1. Wielki plus za orkisz!
    Wyglądają idealnie! Podziel się, proszę :D
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń