wtorek, 8 lipca 2014

BAJGLE Z CZARNYM SEZAMEM

 

 

Korzystając z zaproszenia Amber do lipcowej piekarni upiekłam bajgle we wersji fast, posypane czarnym sezamem... Przepis pochodzi z bloga Gotuje, bo lubi. Dziękuję wszystkim Piekarkom i Piekarzom za wspólne pieczenie:)

 
Składniki:


750 g mąki typ 550

500 g letniej wody

7 g drożdży instant

1 łyżka soli

2 łyżki miodu

1 jajko

sezam, mak (użyłam czarnego sezamu)

Z podanych składników (oprócz jajka) wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto będzie dość zwarte. Przełóż je do lekko naoliwionego naczynia i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę.  Wyrośnięte ciasto podziel na 12 – 15 części. Uformuj z każdej kulkę i pozostaw na 20 minut. Po tym czasie w każdej z kulek zrób palcem dziurkę. Aby ją powiększyć możesz zakręcić ciastem dookoła palca, tak jakbyś kręcił hula – hop. Tak przygotowane ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut.
W dużym garnku zagotuj wodę. Nie musi być jej dużo, ważne żeby bajgle nie dotykały dna i swobodnie mogły się gotować. Do wody dodaj łyżkę miodu, melasy lub golden sirup. Delikatnie wrzuć wyrośnięte bajgle na wrzącą wodę. Gotuj z każdej strony po minucie. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przełóż na kratkę do wypieków lub ściereczkę.
Posmaruj obgotowane bajgle roztrzepanym jajkiem, zanurz z jednej strony w sezamie lub/i maku. Ułóż na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez od 20 – 25 minut do momentu, aż nabiorą złotego koloru. Zanim zjesz je wszystkie, daj im chwilę ostygnąć.




Bajgle na blogach:

Bajkorada
By było przyjemniej
Fabryka kulinarnych inspiracji
Forks’N’Canvas
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
Magia w kuchni
Moje małe czarowanie
Moje domowe kucharzenie
Nieład malutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Para w kuchni
Poradniczanka
Smakowity chleb
Ugotujmy to
Zacisze kuchenne
Zakalce mego życia
i moim:)

22 komentarze:

  1. Pychota :) az nabrałam ochotę na bajgla z kakałkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Arniko,
    pyszne!
    Środek pięknie upieczony.
    Dziękuję,że bajglowałaś z nami!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajgle jak malowane :)
    pozdrawiam kompankę od wspólnego pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne bajgle upiekłyście :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za wspólne pieczenie..

    OdpowiedzUsuń
  6. Miło piec w takich towarzystwie! Fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Arniko, urocze bajgle ci wyszly! Dziekuje za wspolnie spedzony czas :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z sezamem wyglądaja obłędnie.Dziękuje za wspólny czas, do następnego.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smakowite :-).
    Dziękuję za wspólny czas !

    OdpowiedzUsuń
  10. czarny sezam jest pyyyyyszny.

    OdpowiedzUsuń
  11. I ja dziękuję, a kolejne u mnie też będą z czarnym sezamem:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają przepysznie!
    Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czarny sezam musiał super się z nimi komponować:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie tylko wyglądają ale i są pyszne. A mi się skończył czarny sezam...

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne, makowe!! Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo dobr pomysł z tym czarnym sezamem! Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  17. O proszę... czarny sezam. Dzieki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  18. W pierwszej chwili myślałam, że to mak :)
    Czarny sezam, pychota!

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo charakterne Twoje bajgle, dziękuję za wspólne bajglowanie!

    OdpowiedzUsuń
  20. dziękuję za wspólne wypiekanie :-) u mnie wersja razowa .

    OdpowiedzUsuń
  21. I patrząc na Twoje znowu mi się zachciało bajgli;-) Dzięki za wspólny czas. Przepraszam, że dopiero teraz, ale byłam na wakacjach:-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń