Wspominając niedawne wakacje na greckich wyspach zatęskniłam za grecką sałatką, którą uwielbiam jeść z czosnkową bagietką. Niestety zabrakło w domu oliwek, ale w lodówce wciąż leżała przywieziona z Grecji feta. Oprócz niej miałam m. in. hiszpańskie pomidorki koktajlowe, pyszną kreteńską oliwę, a na balkonie świeże zioła... Tak powstała moja śródziemnomorska sałatka... Podana na świeżym powietrzu smakowała wyśmienicie:)
Składniki na dwie porcje:
200g pomidorków koktajlowych
1 podłużny ogórek
1 zielona papryka
1/2 cebuli
150g fety
kilka łyżek oliwy extra virgin
ząbek czosnku
ulubione świeże zioła np. oregano
bagietka
Na dwóch talerzach układać kolejno warstwami: plasterki ogórka, paski papryki, pokrojoną cebulę, pomidorki (można przekroić na pół), kawałki fety. Polać oliwą. Udekorować ziołami.
Bagietkę pokroić i podpiec, aby była chrupiąca.
Do miseczki wlać jeszcze nieco oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła - do skrapiana bagietki.
Bardzo smakowita ,kolorowa sałatka. Dziękuję za udział :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie, ja bym tylko dodala chlebek jaglany zamiast bagietki.
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia :) Świetna sałatka!
OdpowiedzUsuń