środa, 14 maja 2014

CHLEB Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI I ROZMARYNEM

 


Znowu zapach chleba rozchodzi się po całym domu... Lubię to nasze wspólne pieczenie...


2 łyżki zakwasu pszennego
1 szklana mąki
2/3 szklanki wody

Wszystkie składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i pozostaw do przefermentowania w ciepłym miejscu na kilka godzin (8 – 12). Zakwas jest gotowy do dalszej pracy, jeżeli łyżeczka pobrana z zaczynu unosi się na powierzchni wody. 

Przygotuj ziemniaki:
0,5 kg ziemniaków
1 łyżka oliwy
2 łyżki posiekanego rozmarynu
1/2 łyżeczki soli

Ziemniaki dobrze umyj i pokrój w kostkę, nie ma potrzeby obierania ich ze skórki. Wrzuć je do miski, dodaj oliwę, sól i rozmaryn. Dobrze wszystko wymieszaj. Przesyp ziemniaki na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po tym czasie przemieszaj dobrze ziemniaki i dopiekaj na złoty kolor przez następne 20 minut. Po upieczeniu wystudź. 

Przygotuj ciasto właściwe:
600 g mąki chlebowej
1 i 1/4  szklanki wody
cały zaczyn z dnia poprzedniego (-2 łyżki na następne pieczenie)
1 łyżka soli
upieczone ziemniaki
Do miski wlej wodę, dodaj zaczyn. Wymieszaj dokładnie, wsyp mąkę. Zmieszaj tylko do połączenia składników, przykryj miskę ścierką lub foliową reklamówką i odstaw na 20 – 40 minut. Po tym czasie dodaj sól i wyrabiaj ciasto ręcznie rozciągając je i składając w misce (ok 6 minut)  lub mikserem przez ok 3 minuty na pierwszej prędkości i  3 minuty na drugiej. Dodaj wystudzone, przestudzone ziemniaki i już ręcznie, delikatnie wrób je do ciasta.
Miskę przykryj plastikową siatką i  odstaw na 2 godziny, składając w tym czasie trzykrotnie w odstępach trzydziestominutowych. Przefermentowane ciasto wyrzuć na blat i przedformuj ciasto w kulę (jeżeli chcesz dwa mniejsze bochenki, podziel ciasto na dwie części i uformuj każdą z nich) i pozostaw na 20 minut. Po tym czasie oprusz kulę mąką, obróć na drugą stronę i uformuj bochenek. Dobrze obsyp go mąką i włóż do koszyka wyłożonego ściereczką obsypaną mąką. Koszyk wsadź do plastikowej torby, dobrze owiń i najlepiej wstaw do lodówki, aby ciasto mogło w niej wyrastać przynajmniej 8 – 12 godzin.
Wyrośnięty bochenek  wyrzuć na deskę, natnij i piecz w naparowanym piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 40 minut. Po dwudziestu minutach uchyl lekko piekarnik, aby uwolnić parę. Chleb najlepiej piec na nagrzanym kamieniu do pizzy, lub bardzo dobrze rozgrzanej blasze. Jeżeli masz żeliwny lub ceramiczny garnek, nagrzej piekarnik maksymalnie i wstaw garnek (razem z pokrywką) na dwadzieścia 30 minut aby się nagrzał. PO tym czasie wyjmij go i umieść w nim chleb. Piecz pod przykryciem 20 minut, potem zdejmij pokrywę i dopiekaj przez kolejne 20 na głęboko brązowy kolor.


Przepis pochodzi z bloga Gotuje, bo lubi.

Majowe wyzwanie podjęli:  

Aciri
Alutka 
Renata S
Urszula
i ja:)

13 komentarzy:

  1. Piekny bochen ci wyszedl, Arniko. Skorka widac bardzo chrupiaca. Ale nie wiem w jakim garnku pieklas: zeliwnym czy ceramicznym? Dziekuje za wspolne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co on taki, hmm... płaski? :) Ech, nie ważne jak wygląda, ważne że jest pyyyszny! Dzięki za wspólne pieczenie! Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  3. A mi takie chleby foremkowe bardzo się podobają.
    Naprawdę ładnie się upiekł.
    Ciezsęsie,że pieczesz z nami.
    Pozdrawiam Cię

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też lubię to nasze wspólne pieczenie
    i ten cudowny zapach świeżego pieczywa:)
    Czy ja widzę dodatkowy rozmaryn w środku?:)

    OdpowiedzUsuń
  5. W grupie jest raźniej i jakoś tak mobilizuje do pieczenia ,a takie długie kromeczki są urocze

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziurki jak marzenie :) Ziemniaki podobnie pokroiłam :) Chleb wygląda bardzo ładnie :) Dziękuję za wspólne pieczenie , pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  7. Duże kawały ziemniaków wyglądają bardzo zachęcająco. Fajny kształt Ci wyszedł:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Miło było piec w Twoim towarzystwie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny chlebek ! Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda super, muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudny chlebek! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak to fajnie, że u kazdego coś innego, a przepis ten sam :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  13. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń