niedziela, 12 października 2014

DYNIOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI bez glutenu, mleka, tłuszczu

 

 

 

Jesienne barwy królują w mojej kuchni...

Pyszne ciasto bez glutenu, mleka, a po upieczeniu zorientowałam się, że także bez tłuszczu:) Dynia nie jest wyczuwalna w smaku, za to daje ciastu piękny złoto-żółty kolor.


Składniki (u mnie forma 19x25cm):

1,5 szklanki mąki jaglanej (zmieliłam w młynku kaszę jaglaną)
szklanka musu z dyni o intensywnym kolorze miąższu (kawałki dyni ugotowałam pod przykryciem, dodając 2 łyżki wody, by się nie przypaliła, zmiksowałam)
1/3 szklanki cukru trzcinowego
3 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy, bez fosforanów)
pół łyżeczki cynamonu
śliwki

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mus z dyni. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem, wymieszać lub krótko zmiksować. Białką ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą. Przełożyć do formy do pieczenia. Na wierzchu układać połówki lub ćwiartki śliwek. Można posypać niewielką ilością nierafinowanego cukru. Piec do tzw. suchego patyczka (u mnie ok. 45 minut w ok. 180 stopniach).





Smaczna Jesień

6 komentarzy:

  1. Czy zamiast Sliwek można zastosować jabłka? Sliwki niestety już się kończą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, choć nie wiem na ile zdążą się rozpaść w trakcie pieczenia. Bardziej widziałabym inne miękkie owoce np. brzoskwinie czy nektarynki. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Ciacho Ci wyszło piękne! Myślałam, że kurkumy dodałaś, kolor niesamowity!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście wygląda jak z kurkumą, a to tylko szklaneczka dyni:)

      Usuń
  3. Mmm, cudownie słoneczne Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń