środa, 19 listopada 2014

CHLEB LITEWSKI żytni na zakwasie

 

 

Z chęcią przyłączyłam się do Listopadowej Piekarni, ponieważ lubię chleby pieczone na zakwasie i udają mi się zdecydowanie lepiej niż drożdżowe. Nigdy nie piekłam chleba z dodatkiem kminku, więc miałam kolejny powód, by podjąć wyzwanie:)

Lubię takie pieczywo, ciężkie, wilgotne, sycące...

Przepis pochodzi od Mirabbelki.


Składniki (na dwie keksówki; ja piekłam w jednej dużej):
50 g aktywnego zakwasu
130 g mąki żytniej
120 g wody

Składniki wymieszać i odstawić na 8 – 12 godzin.

cały zaczyn
90 g mąki żytniej
110 g wody

Składniki wymieszać i odstawić na 3 – 4 godziny. Zaczyn powinien się podnieść, a jego powierzchnia powinna być lekko wklęsła.

100 g otrąb (nie miałam, użyłam 50g płatków gryczanych i 50g płatków jaglanych, lekko zmielonych)
2 łyżki kminku
200 g wody

Wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba, zalać otręby wrzącą wodą, dodać lekko zmiażdżony kminek.

cały zaczyn
zaparzone otręby
350 g mąki żytniej razowej
150 g mąki żytniej
300 g wody

2 łyżki melasy
1 łyżka soli


Z mąki żytniej razowej odsypać dwie łyżki mąki, i uprażyć ją na suchej patelni, by nabrała brązowego koloru, należy uważać, by się nie przypaliła. Następnie wymieszać w misce cały zaczyn, z resztą składników, oprócz soli, mieszać należy tylko do połączenia składników. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna. Przy mieszaniu mikserem nie może tworzyć się bryła ciasta. W odrobinie wody rozpuścić sól, dodać do ciasta i lekko wymieszać całość. Ciastem napełnić foremki prostokątne, do połowy ich wysokości, wygładzić powierzchnie wodą. Chleb powinien wyrosnąć do podwojenia objętości, co może trwać nawet do 4 godzin. Po wyrośnięciu należy jeszcze raz wierzch posmarować wodą. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250° C i piec przez 15 minut z termoobiegiem, potem zmniejszyć do 200° C i piec jeszcze 30 minut, już bez termoobiegu, dalej zmniejszyć do 180° C i dopiekać około 25 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki, odwrócić i wystudzić. Chleb nadaje się do jedzenia dopiero następnego dnia.






Litewski chlebek oprócz mnie upiekli Piekarze i Piekarki z blogów:

Akacjowy blog
Bajkorada
Co mi w duszy gra
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka,weka i kajzerka…
Kuchennymi drzwiami
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kulinarne przygody Gatity
Leśny zakątek
Magnolia – rozmaryn
Moje małe czarowanie
Nieład malutki

Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu

Proste potrawy
Smakowe kubki

Smakowity chleb
Stare gary
W poszukiwaniu slowlife
Zapach chleba
Zakalce mego życia 

Zacisze kuchenne


Chleb dodaję do listopadowej listy "Na zakwasie i na drożdżach", prowadzonej przez blog Grahamka, weka i kajzerka



19 komentarzy:

  1. Piękny!
    Wspaniaie Ci się iudał.
    Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki ładny! Dziurki jak marzenie :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak pięknie pokazałaś swój chlebek. Wygląda pysznie. Dziękuję za wspólne pieczenie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż chciałoby się sięgnąć po kromeczkę:-) Cudny! Dzięki za wspólne pieczenie i do następnego razu:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślicznie upieczony!
    Dziękuję za kolejny raz.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo naturalnie pokazałaś swój chleb i zachęcająco, zazdroszczę umiejętności pieczenia chleba na zakwasach, ja przed każdym następnym bochenkiem wznoszę modły, by się udał i tylko czasem mogę nieskromnie się chwalić dorodnym chlebem. Dzięki za wspólne pieczenie .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastycznie upieczony! Dziękuję za wspólny listopadowy czas!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie Ci się upiekł :)
    Dziękuję z akolejny raz,
    pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda świetnie, mnie tym razem ciut mało wyrósł, dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Arniko-Twój chleb wygląda wspaniale. Miło było mi spotkać się z Tobą w listopadowej piekarni, pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie się udał, wyrośnięty tak równiutko ! Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ładnie upieczony chlebek (mój np po upieczeniu nie ma tak ładnie wybrzuszonego wierzchu).
    Dziękuję za wspólne listopadowe wypiekanie i serdecznie pozdrawiam

    M.

    OdpowiedzUsuń
  13. Idealnie upieczony! Piękny!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały chlebek a zapach kminku wychodzi przez ekran, Do kolejnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  15. Piekny bochen, jak marzenie, zagości na moim stole częściej. fajnie bylo znowu z Wami piec, dziekuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Chleb idealny !
    Dziękuję za wspólny czas :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękny chlebek :) równiutki, wygląda idealnie! Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń