Kolejny raz zainspirowała mnie książka z włoskimi przepisami "Smaki Toskanii". Tym razem zdecydowałam się na "Dorsza w stylu Livorno", jednak wprowadziłam modyfikacje m.in. przyrządziłam rybę na parze (w oryginalnym przepisie należy ją usmażyć w panierce).
Składniki:
500 g filetów z dorsza
400 g przecieru pomidorowego (u mnie 4 duże pomidory obrane z skórki i zmiksowane)
cebula
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
4 łyżki oliwy
sól
Filety umyć, pokroić na kawałki i ugotować na parze (ok. 20 minut). Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej pokrojony czosnek oraz cebulę. Dodać przecier i natkę pietruszki (zostawić trochę do przybrania). Posolić. Gotować na małym ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną rybę włożyć do sosu i dusić razem jeszcze kilka minut. Udekorować listkami pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz