poniedziałek, 20 maja 2013

JOGURTOWE CIASTO KAKAOWO-KAWOWE

 

 

 Miękkie, wilgotne... Bardzo szybkie w przygotowaniu (3 minutki + pieczenie), zawsze się udaje:)

Przepis dla NieAlergików, pochodzi z Moich Wypieków.


Składniki:

60g miękkiego masła
150g cukru pudru
2 jajka
220g mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
35g kakao
4 łyżeczki kawy granulowanej instant (w oryginale 2 łyżeczki)
250ml gęstego jogurtu (np. greckiego)


Mąkę, proszek i sodę przesiać.
Wszystkie składniki umieścić w mikserze (kolejność dowolna) i zmiksować na gładką masę (nie dłużej).
Wlać do formy (może być tortownica lub keksówka), ciasto mocno wyrasta, więc forma nie może być zbyt niska.
Piec około 50 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka.

6 komentarzy:

  1. W moich smakach!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, nie tylko jogurtowe, ale jeszcze z kawą! Podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno dobre. Lubię takie mało skomplikowane.

    OdpowiedzUsuń
  4. kawowy aromat ukryty w wypiekach kusi mnie zawsze niezwykle ... pozwolisz , że się niedzielnie zainspiruję ? :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę zaszczycona:) To ciacho jest bardziej "kakao-" niż "kawo-", ale myślę, że Tobie i Rodzince zasmakuje:)

      Usuń