poniedziałek, 25 listopada 2013

PALUSZKI KSIĄŻĘCE 3 SMAKI

 

Paluszki z ciasta francuskiego z nadzieniem w trzech smakach... Pyszna przekąska...

 

"OSTRY INDYK"


Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 400g piersi z indyka
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • sól
  • pieprz

"LAZUROWY ORZECH"


Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 150g sera błękitny lazur
  • 100g orzechów włoskich

"WŁOSKA PIECZARKA"


Składniki:

  • 500g pieczarek
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • mały słoik suszonych pomidorów
  • 25g tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • jajko (opcjonalnie)
Wykonanie:

Mięso z indyka opłukać i pokroić na kawałki wielkości ok. 1,5x1,5 cm. Przygotować marynatę: oliwę połączyć z sokiem z cytryny, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, papryką słodką oraz chilli, solą i pieprzem. Mięso włożyć do marynaty i odstawić na co najmniej pół godziny. Następnie przełożyć na rozgrzaną patelnię i obsmażyć przez kilka minut, aby było zrumienione.
Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć na rozgrzaną patelnię. Dodać drobno pokrojoną cebulę, pieprz, sól oraz masło. Dusić pod przykryciem przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy pieczarki będą miękkie zdjąć pokrywkę i odparować ewentualny nadmiar wody. Odstawić do ostudzenia. Pomidory odsączyć z oliwy i pokroić na niewielkie kawałki.
Przygotować orzechy. Ser pokroić na kawałki ok. 1,5x1,5cm.

Ciasto francuskie wyjąć z opakowań, rozłożyć i pokroić na prostokąty o bokach 8,5x20cm (z jednego opakowania wychodzi 6 takich prostokątów). Dłuższe boki każdego prostokąta ponacinać na głębokość ok.2,5cm.
Na środku każdego kawałka układać farsz: w "ostrym indyku" - podsmażone kawałki mięsa, w "lazurowym orzechu" - naprzemiennie kawałki sera i orzechy, we "włoskiej pieczarce" - pieczarki, na nich kawałeczki pomidorów, a na wierzchu starty parmezan.
Po nałożeniu farszu ciasto zapleść przekładając paski na zmianę - raz prawy, raz lewy itd.
Przygotowane paluszki można posmarować rozmąconym jajkiem. Piec do zrumienienia, ok. 30 minut w 200 stopniach.









Przepis przygotowałam, w ramach konkursu kulinarnego, specjalnie do piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody.      

7 komentarzy:

  1. pozwól, że użyję gwary młodzieżowej i powiem: LOL! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Paluszki Ci wyszły pierwsza klasa i zdjęcia z przygotowań bardzo fajne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł....do przetestowania na pewno...;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O pyszności, zjadłabym:)

    Zapraszam do mnie http://invictaewa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Każdemu to co lubi najbardziej :)
    Twoje paluszki z francuskiego ciasta są doskonałe! Będę się inspirować :):)

    OdpowiedzUsuń