czwartek, 14 listopada 2013

CIASTO JAGLANO-DYNIOWE Z BAKALIAMI bez glutenu


Aromatyczne i wilgotne...

Pachnące jesienią...


Składniki:

  • 350g surowej kaszy jaglanej
  • 900 surowej soczystej dyni np. prowansalskiej muszkatołowej
  • 300g soczystych jabłek
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • dwie łyżeczki cynamonu
  • dwie łyżeczki przyprawy do pierników
  • szczypta mielonych goździków
  • 2 łyżki oliwy
  • po garści suszonych moreli, śliwek i fig
  • 1/4-1/2 szklanki syropu z agawy lub innego płynnego słodu
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego

Dynię i jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki połączyć. Kasza musi być dokładnie zmoczona.
Przełożyć masę do keksówki dokładnie wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C (tylko dolna grzałka) i piec ok. 90 minut do zezłocenia wierzchu. Wyjąć z formy.
Kroić po całkowitym wystudzeniu, inaczej może się kruszyć.


Inspiracją był przepis z Trochę innej cukierni.



Zdrowe słodkości

11 komentarzy:

  1. Super przepis, ale jak tu się zabrać za ta jaglnkę. Czy ja namoczyć, ugotować? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza ma być "prosto ze sklepu", bez żadnej "obróbki":)) Masa jest bardzo wilgotna i kasza "ugotuje się" w trakcje pieczenia:) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Pyszności!!! :) A ja cały czas nie zrobiłam NIC z kaszy jaglanej. Jakoś się boję :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Zielaczku, pora się oswoić z jaglanką, warto:) Uściski:)

      Usuń
  3. Wygląda świetnie. To jest tak: miałam jakieś fobie na warzywa w wypiekach. Po pierniku na dyni - zmiana o 180 stopni. Teraz mam fobię na jaglankę, jemy ją "obiadowo", ale "deserowo" jest dla mnie nie do przyjęcia. Może powinnam się przemóc, tak jak z piernikiem... Takie ciasto mogłoby być dobrą terapią ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A u nas kolei jaglana od zawsze była na słodko, a teraz próbujemy z warzywami np. w sałatkach. Mnie do warzyw w wypiekach nie trzeba przekonywać, uwielbiam wszelkie ciacha z marchewką i dynią:)

      Usuń
  4. Doskonały przepis na jesienne chłody ! Zawsze zastanawiam się jak wprowadzić do diety jaglaną kaszę gdy dzieciaki są przeziębione / tak ze względu na jej lecznicze właściwości . Podsunęłaś mi gotowy pomysł , jak połączyć zdrowe ze smacznym :) Dzięki Arniko !

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń