Aromatyczne i wilgotne...
Pachnące jesienią...
Składniki:
- 350g surowej kaszy jaglanej
- 900 surowej soczystej dyni np. prowansalskiej muszkatołowej
- 300g soczystych jabłek
- łyżka ekstraktu waniliowego
- dwie łyżeczki cynamonu
- dwie łyżeczki przyprawy do pierników
- szczypta mielonych goździków
- 2 łyżki oliwy
- po garści suszonych moreli, śliwek i fig
- 1/4-1/2 szklanki syropu z agawy lub innego płynnego słodu
- 1/2 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego
Dynię i jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki połączyć. Kasza musi być dokładnie zmoczona.
Przełożyć masę do keksówki dokładnie wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C (tylko dolna grzałka) i piec ok. 90 minut do zezłocenia wierzchu. Wyjąć z formy.
Kroić po całkowitym wystudzeniu, inaczej może się kruszyć.
Inspiracją był przepis z Trochę innej cukierni.
ale wspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję, Jula:)
UsuńSuper przepis, ale jak tu się zabrać za ta jaglnkę. Czy ja namoczyć, ugotować? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKasza ma być "prosto ze sklepu", bez żadnej "obróbki":)) Masa jest bardzo wilgotna i kasza "ugotuje się" w trakcje pieczenia:) Pozdrawiam!
UsuńPyszności!!! :) A ja cały czas nie zrobiłam NIC z kaszy jaglanej. Jakoś się boję :/
OdpowiedzUsuńOj Zielaczku, pora się oswoić z jaglanką, warto:) Uściski:)
UsuńWygląda świetnie. To jest tak: miałam jakieś fobie na warzywa w wypiekach. Po pierniku na dyni - zmiana o 180 stopni. Teraz mam fobię na jaglankę, jemy ją "obiadowo", ale "deserowo" jest dla mnie nie do przyjęcia. Może powinnam się przemóc, tak jak z piernikiem... Takie ciasto mogłoby być dobrą terapią ;)
OdpowiedzUsuńA u nas kolei jaglana od zawsze była na słodko, a teraz próbujemy z warzywami np. w sałatkach. Mnie do warzyw w wypiekach nie trzeba przekonywać, uwielbiam wszelkie ciacha z marchewką i dynią:)
UsuńDziękuję, Justyno:)
OdpowiedzUsuńDoskonały przepis na jesienne chłody ! Zawsze zastanawiam się jak wprowadzić do diety jaglaną kaszę gdy dzieciaki są przeziębione / tak ze względu na jej lecznicze właściwości . Podsunęłaś mi gotowy pomysł , jak połączyć zdrowe ze smacznym :) Dzięki Arniko !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie