sobota, 11 stycznia 2014

ŻYTNI CHLEB RADZIECKIEGO ŻOŁNIERZA

 

 

Chlebek upiekłam razem z innymi Piekarzami i Piekarkami ze Styczniowej Piekarni. Podobno historia przepisu sięga roku 1938. Był uznawany za numer 1 w Rosji.

Po wspólnym pieczeniu chlebek piekłam jeszcze raz i myślę, że będzie pojawi się w moim domu jeszcze niejednokrotnie:) Podobno długo zachowuje świeżość, ale jeszcze nie miałam okazji się przekonać, ponieważ znikał błyskawicznie.



Składniki (na chleb o wadze ok. 1 kg):

375g ciasta zakwaszonego po 3 fazie z mąki żytniej razowej (u mnie ciasto 100% hydracji przygotowane według tego przepisu)
450g mąki żytniej razowej
15g soli
330ml ciepłej wody (ok. 40 stopni)

W wodzie rozpuścić sól, dodać zakwaszone ciasto i bardzo dokładnie wymieszać (można użyć miksera). Wsypać mąkę i krótko wyrobić do uzyskania jednorodnej konsystencji. Odstawić na 2 godziny w temp. 30 stopni. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Dłonią posmarować wierzch chleba olejem, przykryć folią i pozostawić do wyrastania na ok. 35-50 minut. Piekarnik rozgrzać do 260 stopni. Chleb piec 10-15 minut w 260 stopniach, a następnie przez 40-45 minut w 200 stopniach. Upieczony chleb spryskać wodą i zostawić do ostygnięcia. 
Ja po upieczeniu zawinęłam chleb w ściereczkę i włożyłam do woreczka foliowego. Gdy ostygł ściereczkę zamieniłam na suchą. Przy metodzie "ściereczkowej" skórka chleba jest miękka. Jeśli ktoś woli chrupiącą nie polecam tego sposobu:)



W takim oto gronie piekliśmy nasz żytni chlebek:

Aciri  http://bajkorada.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html
Ania http://jswm.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html
Alucha Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html
Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/prosty-zytni-chleb-radzieckiego-zolnierza-styczniowy/
Anna http://ankawell.blogspot.com/2014/01/chleb-radzieckiego-zonierza.html
Arnika http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html

Basia http://mozaikazycia.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-zonierza-radzieckiego.html
Bea http://www.beawkuchni.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zolnierza-czyli-styczniowe-wspolne-pieczenie.html
Bożena http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/01/chleb-radzieckiego-zonierza-styczniowa.html
Bożenka http://www.smakowekubki.com/2014/01/prosty-zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html
Danusia http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2014/01/chleb-radzieckiego-zonierza.html
Dosia http://dosismakolyki.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html
Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza-czyli.html
Gosia http://kochamgary.blogspot.com/2014/01/styczniowa-piekarnia-chleb-radzieckiego.html
Gucio http://kuchniagucia.blogspot.com/2014/01/styczniowa-piekarnia-zytni-chleb.html
Iga http://japoziomka.blogspot.com/2014/01/na-dobry-poczatek-roku.html
Jola http://smakmojegodomu.blox.pl/html
Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html
Karolina http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/01/Zytni-chleb-radzieckiego-zolnierza.html
Krecia http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html
Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2014/01/styczniowa-piekarnia-i-zytni-chleb.html
Małgosia i Piotr http://akacjowyblog.blogspot.com/2014/01/o-chlebie-i-naturze.html

Margot http://kuchniaalicji.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html
Marzena zaciszekuchenne.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html
Mysia http://www.pieczarkamysia.pl/zytni-chleb-radzieckiego-zolnierza/
Olimpia http://www.pomyslowepieczenie.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html

 
Dziękuję za wspólne pieczenie!

26 komentarzy:

  1. Ale elegancki bochenek
    Fajnie się piecze w gromadzie

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas w domu też ten chleb jeszcze wielokrotnie zagości. Bardzo nam smakuje.
    Dziękuję Ci za wspólny chlebowe spotkanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny chleb Arniko!
    Cieszę się,że dołączyłaś do naszej piekarni.
    Wspaniaie jest razem wypiekać.
    Zapraszam do lutowej.

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas tez już się pojawił następny i pewnie będzie i następny...
    Piękny chlebek, do zobaczenia w następnym spotkaniu:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgadzam sie znika błyskawicznie:)
    Dziękuje za wspólne pieczenie:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny bochen:-), dziękuję za wspólne pieczenie:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sliczny chlebek, Arniko! Milo, ze dolaczylas do naszego grona. Dziekuje za radosc wspolnego pieczenia i do nastepnej takiej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały chlebek!
    Dziękuję za wspólnie spędzony czas w kuchni i super zabawę.
    Pozdrawiam chlebowo ; )

    OdpowiedzUsuń
  9. I ja dziekuje za wspólne pieczenie, było mi bardzo milo :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak, ten chlebek jeszcze nie raz zagości na moim stole, Mąż był wniebowzięty- tak mu smakował.
    Bardzo było mi miło razem z Wami brać udział w styczniowej piekarni.
    Pozdrawiam serdecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny, nie dziwię się, że znika błyskawicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chlebek idealny. :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzięki za wspólne pieczenie...pyszny chlebek..

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie Ci się udał ! U mnie jadła go nawet Córcia, która nie przepada za ciemnym pieczywem:-)
    Fajnie, że mogłyśmy piec razem ! Mam również nadzieję, że spotkamy się w lutowej piekarni?

    OdpowiedzUsuń
  15. Ładny ten Twój bochenek.
    Do następnego!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. piękny chlebek :) nam również bardzo smakował i będę do niego wracać :) pozdrawiam i dziękuję za wspólne chwile przy piekarniku!

    OdpowiedzUsuń
  17. I ja dziękuję za wspólny czas
    i do zobaczenia przy kolejnym pieczeniu:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo starannie wypieczony bochenek, cieszę się już na następne spotkanie i dzielenie doświadczeniem.Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniały chlebek! Dziękuję za wspólne pieczenie :)! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  20. Arniko-Twój chleb wygląda bardzo apetycznie :) pięknie wyrósł :) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspólne pieczenie M.

    OdpowiedzUsuń
  21. Arniko, bochenek profesjonalny a kanapeczki z całą pewnością zaspokoją niejednego smakosza.
    Pozdrawiam i do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  22. Popisowy bochenek. We wspólnym wypiekaniu jest moc!:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Piękny bochenek! Dziękuję za wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  24. W piekarzach moc! Piękny chlebek, do następnego pieczenia w gromadzie!:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Udało nam sie upiec tyle wspanialych bochenków:) .... dziękuję za wspólne chwile w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń