poniedziałek, 27 stycznia 2014
MUFFINKI BAKALIOWE bez glutenu, jajek, cukru
Składniki:
szklanka zmielonego prosa (zmieliłam ziarno w młynku do kawy) lub kaszy jaglanej
pół szklanki mąki gryczanej (zmieliłam kaszę niepaloną)
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego (użyłam złocistego)
2 łyżeczki kamienia winnego
garść suszonych śliwek
garść suszonych fig
garść rodzynek
1/2 szklanki oleju
ok. 3/4 szklanki wody
syrop z agawy - opcjonalnie (dla mnie wystarczyła słodycz jaką dały suszone owoce)
Mąki wymieszać z siemieniem, kamieniem winnym, rodzynkami i pokrojonymi figami i śliwkami. Wlać wodę oraz olej i krótko wymieszać (tylko do połączenia składników). Przełożyć do foremek i piec do zrumienienia i tzw. suchego patyczka (u mnie ok. pół godziny w 180 stopniach).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pyszne muszą być:)
OdpowiedzUsuńCałkiem niezłe;)
UsuńAleż apetycznie wyglądają. Nie potrafię się oprzeć bakaliom :D
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Też uwielbiam bakalie i bardzo często dorzucam do wypieków:)
UsuńPrzesyłam przepis koleżance, jej syn ma alergię na wszystko, będzie idealny.
OdpowiedzUsuńNawet uczuleni "na wszystko" mogą jeść pysznie:)
UsuńDzięki tobie Arniko dowiedziałam się czym jest kamień winny i jak go używać :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne muffinki !
Dzięki Aniu, uściski:)
UsuńCzy już Ci mówiłam, że jesteś genialnym cukiernikiem? Żeby nie było, że cukiernicą ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Patysko! Ze mną jest pewien problem, otóż właśnie jestem zdecydowanie "cukiernicą", a przecież obiad też czasem wypadałoby zjeść;)
UsuńŚwietnie wyglądają, aż chce się zjeść :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń