sobota, 5 kwietnia 2014

CYTRYNOWA BABKA PIASKOWA Z MORELAMI bez glutenu




Składniki:

4 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1¾ szklanki mąki ziemniaczanej
200 g masła
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 2 cytryn (najlepiej użyć cytryn ekologicznych)
garść ekologicznych suszonych moreli


Jajka (całe tj. białka i żółtka) umieścić w misie miksera. Ubijać przez kilka minut na jasną, bardzo puszystą masę - powinna nawet więcej niż podwoić objętość, to decyduje o udanym wypieku.  Stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i wymieszać, do połączenia. Dodać skórkę i pokrojone morele, wymieszać.

Masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia.

Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia babek (nie powinno zająć więcej niż 2/3 wysokości formy).

Piec w temperaturze 170°C przez około 50 - 60 minut (pierwsze 30 minut w temperaturze 160ºC), do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem można posypać pudrem lub polać ulubioną polewą.







Wielkanoc bez glutenu. 

 Wielkanocne Smaki - edycja IV 

Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki

5 komentarzy:

  1. pysznie wygląda:) z morelami to musi mieć ciekawy smak:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam:) Czytam juz od dawna Twojego bloga :)

    Ale dzisiaj Zapraszam Cie do mnie na rozdanie 300 zl na zakupy w sklepie internetowym:)

    Wiecej tutaj http://beslimuk.blogspot.co.uk/2014/03/rozdaje-300-zl-na-zakupy.html
    :)

    OdpowiedzUsuń