piątek, 11 kwietnia 2014

PYSZNE BROWNIE bez glutenu, bez cukru, bez kakao



Przyznaję - długo się opierałam takim wynalazkom jak fasolowe czy buraczkowe brownie... Mój błąd:) Nie wierzyłam, że to może być NAPRAWDĘ dobre i nie mieć specyficznego posmaku. A jednak... Nikt nie miał pojęcia, że zjada buraczki, za to zachwytom nie było końca:)

Korzystałam z przepisu Sowy, ale wprowadziłam małe zmiany, m.in. czekoladę zastąpiłam karobem. Ten przepis wchodzi na stałe do mojej kuchni!


Składniki: 

dwa duże buraki (ok. 500g)
4 jajka
100g masła
2-3 łyżki ksylitolu
kilkanaście daktyli (dałam 15 sztuk)
100 g zmielonych migdałów
50 g zmielonych orzechów 
4 łyżki karobu
2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie kamień winny)

Buraczki umyć, obrać, pokroić i ugotować na parze. Można też upiec lub ugotować w wodzie i dopiero później obrać. Zmiksować. Mielone migdały i orzechy wymieszać z proszkiem. Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie na co najmniej kilka minut (najlepiej dłużej, muszą zmięknąć), odcedzić. Żółtka utrzeć z ksylitolem, dodać masło, daktyle, karob i zmiksować na gładką masę. Połączyć z buraczkami.  Dodać "mąkę" z proszkiem i wymieszać. Pianę z białek ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Kroić po wystygnięciu.


Wielkanoc bez glutenu.
Wielkanocne Smaki - edycja IV

Zdrowy tryb życia

4 komentarze:

  1. No to teraz ja z kolei zrobię z karobem, bo na pewno jeszcze inaczej smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno dobre, bo tak wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno pyszne, ale niestety - same alergeny, buuuu... :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Brownie w ogóle nie robiłam, bo jakoś skład standardu mnie nie przekonywał. Z buraków i z daktylami, brzmi super! :)

    OdpowiedzUsuń