środa, 16 kwietnia 2014

POMIDOROWY CHLEB ORKISZOWY Z CZARNYM SEZAMEM

 

 

Kolejny raz miałam przyjemność piec chleb w towarzystwie wyśmienitych Piekarek i Piekarzy:) Dziękuję za zaproszenie:)

Chlebek PIERWSZA KLASA!  Cała rodzinka jest nim zachwycona. Bardzo ciekawy smak, delikatny miąższ. Świeżutki posmarowany masłem - poezja... :) Na pewno wejdzie na stałe do mojego "chlebowego repertuaru".

Przepis podaję za Daną z Leśnego Zakątka.



Zaczyn:

55g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej
200g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700
200g wody
1 jabłko, starte na tarce jarzynowej

Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na minimum 12 godzin.

Ciasto właściwe:

cały zaczyn, około 500g
400g zmiksowanych, krojonych, pomidorów z puszki
350g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700
300g mąki pszennej chlebowej, typ 750
1 łyżka miodu
sezam czarny, w/g uznania (dałam ok. 100g)
sól morska, około 15g
dodatkowo, mąka do podsypywania, w trakcie przekładania i formowania ciasta 

Do zaczynu dodajemy zmiksowane pomidory, sól, miód, sezam. 
Następnie stopniowo, zmieszane i przesiane mąki, orkiszową i pszenną chlebową. 
Wyrabiamy ciasto ręcznie, od połączenia składników, co najmniej 10 minut, mikserem, o połowę krócej. 
Pozostawiamy ciasto przykryte, na około 3 godziny. 
W czasie tych 3 godzin:
- Po godzinie, wyjmujemy ciasto z miski na omączony blat, rozklepujemy, składamy i ponownie wkładamy do miski. Na zdjęciach widać sposób składania.
- Po następnej godzinie, postępujemy identycznie.

- W trzeciej godzinie formujemy ciasto w okrągły w tym przypadku podłużny bochenek. Sposób formowania przedstawiają zdjęcia Dany.
Uformowane ciasto wkładamy do koszyczka, łączeniem do góry. Pozostawiamy delikatnie przykryte, do ostatecznego wyrośnięcia.
Pieczemy w początkowej temp.250st, przez 15 minut, rzucając na blachę 2-3 kostki lodu, następnie w opadającej, około 30 minut. Ciasto przed włożeniem do piekarnika, nacinamy ostrym narzędziem, np. żyletką.
 
Odgazowywanie i składanie ciasta: Ciasto jest dość luźne, ale za każdym złożeniem, staje się bardziej sprężyste i podatne na późniejsze formowanie w bochenek.
Formowanie podłużnego bochenka: Starajmy się, aby jak najmniej mąki, dostało się do środka ciasta. 


W kwietniowym pieczeniu udział wzięli:


Aciri Bajkorada
Mimbla Ruskie raz
Renata S forksncanvas
i ja Arnika :)

21 komentarzy:

  1. nam tez bardzo, ale to bardzo posmakował:) .... z czarnym sezamem wygląda ślicznie:) pozdrawiam i dziekuję za współne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Arniko, sliczny chlebus wyczarowalas! Z pomidorkami to wlasnie moja bajka. Urocze zdjecia. Dziekuje za wspolny czas i pozdrawiam swiatecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny!
    Smak wspaniały i u mnie to nie ostatnie pieczenie.
    Dziękuję ,że byłaś z nami w kwietniowej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  4. No pewnie,że pomidorowy chleb najlepiej smakuje ze świeżym pomidorem , masełko , pycha
    Zrobiłam zdjęcia z pomidorem też, ale jakoś o nich zapomniałam.
    Fajnie jest razem piec, dziekuję , pozdrawiam i życzę radosnych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie żałowałaś sezamu;)
    Śliczny!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeśli smakuje tak, jak wygląda, to muszę go upiec!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolejny mistrzowski dziurawiec:))))
    Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny chleb !
    Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z pomidorkiem rzeczywiście pyszny:-) dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam, Ela

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciesze się że smakował a wyszedł Ci rewelacyjnie :-)
    Do nastepnego upieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mnie również najbardziej smakował z masłem. :)
    Pięknie Ci się upiekł.

    Dziękuję za kolejne wspólne chwile. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie pomidorowy!
    Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  13. ależ śliczny, widzę, że warto było formować bochenek :)
    pozdrawiam świątecznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie upiekłam razem z Wami, nie zdążyłam - weekend okazał się być za krótki.
    Teraz marzy mi się taka kromeczka z plastrami pomidora.

    Życzę Ci zdrowych, rodzinnych Świąt Wielkanocnych...takich pełnych radości i wiosennej pogody ducha.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  15. Ładny chlebek. Pozdrawiam i dzięki za wspólne pieczenie! Spokojnych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  16. Widzę ze zdjęć, ze nie żałowałaś sezamu :) Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniały wyszedł! Dziękuję za wspólną akcję! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Twój chlebek wygląda idealne! Cudo! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda pysznie!
    Znów mam ochotę na ten chlebek... Chyba sobie go upichcę :-)
    Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego ;-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Miąższ wygląda na niezwykle delikatny. Piękny chleb.

    OdpowiedzUsuń