piątek, 12 grudnia 2014

CHLEB PIWNY NA ZAKWASIE



Piwo o aromacie świeżo pieczonego chleba… hm… czy to się w ogóle da zrobić? Okazuje się, że tak i to z powodzeniem. 

A czy w drugą stronę też mogłoby się udać? Hm… zobaczymy:) 

Lubię piec chleb, szczególnie ten na zakwasie, lubię również eksperymentować… dlatego zastanawiając się nad pod potrawą, której smak dobrze komponowałby się z aromatem piwa Książęce Chlebowo Miodowe moja pierwsza myśl powędrowała do…? oczywiście CHLEBA! Chleb piwny, czyli jaki? Odpowiedź jest bardzo prosta - piwny, czyli taki w którym zamiast niezbędnej do wypieku wody, używam wyłącznie piwa. Być może brzmi to nietypowo, ale efekt tego kulinarnego eksperymentu okazuje się w 100% udany: bogatszy aromat, delikatny, lekko słodki smak… Co więcej wypiek jest całkowicie bezalkoholowy (w gorącej atmosferze piekarnika ulatują wszelkie %ty), więc może się nim raczyć cała rodzinka. Eksperyment z pewnością wart powtórzenia.  Zresztą, wypróbujcie sami mój przepis  i podzielcie się wrażeniami:     


Składniki:

400g aktywnego zakwasu żytniego
250g mąki żytniej razowej (typ 2000)
250g mąki orkiszowej jasnej (typ 720)
10g soli
łyżka miodu
300g piwa Książęce Chlebowo Miodowe
pestki słonecznika (opcjonalnie)
rozmącone jajko (opcjonalnie)

Do zakwasu dodać mąkę żytnią, orkiszową, sól, miód, wlać piwo i całość wymieszać do połączenia składników. Można dodać garść pestek słonecznika. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny (po godzinie całość jeszcze raz krótko wymieszać). Ciasto chlebowe przełożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny (powinno podwoić swoją objętość). Bochenek przed pieczeniem można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać pestkami. Piec przez około 50 minut w temperaturze 220 stopni. Wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
Podawać z ulubionymi dodatkami np. domowym smalcem z cebulką oraz kiszonym ogórkiem.


aktywny zakwas żytni

potrzebne składniki

ciasto przygotowujemy dodając piwo Książęce Chlebowo Miodowe


chleb piwny w trakcie wyrastania

chleb stygnący na kratce


chleb z ulubionymi dodatkami

Recepturę chleba przygotowałam specjalnie do piwa Książęce Chlebowo Miodowe.

3 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam własnego chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam ponownie, czy do składników podanych do tego chlebka zamiast piwa mogę dodać wody???

    OdpowiedzUsuń