sobota, 20 grudnia 2014

MUFFINKI PIERNIKOWE dla NieAlergików

 

 

Pyszne, mięciutkie o smaku dobrego piernika...


Składniki na 12 muffinek:

250g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych/utłuczonych goździków
jajko
80g brązowego cukru
150ml mleka
1/4 łyżeczki octu balsamicznego
6 łyżek oleju
6 łyżek miodu
4 łyżki melasy


W naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę, sodę, proszek, przyprawy, cukier. W drugim naczyniu składniki mokre: jajko, mleko, ocet, olej,miód  i melasę. Suche składniki łączymy z mokrymi, szybko i byle jak, tylko do połączenia się składników. Mogą pozostać grudki.

Wykładamy papilotkami formę na muffinki, wylewamy do nich ciasto i pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 200°C. Sprawdzamy patyczkiem, powinien być suchy.

Przepis (z niewielkimi zmianami) pochodzi z bloga Doroty.



Korzenne przysmaki 

 Piernik świąteczny, piernik staropolski na święta 
 




 

3 komentarze:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiały pachnieć zniewalająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam pierniczków w formie muffinek :)

    OdpowiedzUsuń