Pyszne, mięciutkie o smaku dobrego piernika...
Składniki na 12 muffinek:
250g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych/utłuczonych goździków
jajko
80g brązowego cukru
150ml mleka
1/4 łyżeczki octu balsamicznego
6 łyżek oleju
6 łyżek miodu
4 łyżki melasy
W
naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę, sodę, proszek, przyprawy,
cukier. W drugim naczyniu składniki mokre: jajko, mleko, ocet, olej,miód i melasę. Suche składniki łączymy z mokrymi, szybko i byle
jak, tylko do połączenia się składników. Mogą pozostać grudki.
Wykładamy
papilotkami formę na muffinki, wylewamy do nich ciasto i pieczemy około
15 - 20 minut w temperaturze 200°C. Sprawdzamy patyczkiem, powinien być
suchy.
Przepis (z niewielkimi zmianami) pochodzi z bloga Doroty.
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuńMusiały pachnieć zniewalająco :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam pierniczków w formie muffinek :)
OdpowiedzUsuń