Pyszne, orzechowe...
Warto od razu zrobić z podwójnej porcji:)
50g daktyli bez pestek
1/2 szklanki orzechów (laskowych, nerkowca, włoskich) - dałam tylko laskowe
80g masła
100 ml gorącej wody
szklanka płatków jaglanych (w oryginale owsiane górskie)
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/3 łyżeczki soli morskiej
łyżeczka cynamonu
2 łyżki miodu
Daktyle zalać gorącą wodą i zmiksować na jednolitą masę.
Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni.
Masło rozpuścić w rondelku.
Do masła dodać resztę składników i dokładnie wymieszać łyżką.
Przełożyć masę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 12x22cm na grubość ok. 1,5-1,7 cm ( u mnie forma była większa a masa miała grubość ok. 1 cm) i piec w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut.
Po wystudzeniu pokroić.
Wyglądają słodko :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam i są świetne :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń