środa, 29 maja 2013

MUFFINKI Z RABARBAREM

 

 

Sezon rabarbarowy w pełni... Lekko kwaskowe

muffiny z chrupiąca "skórką"...

Dla NieAlergików...


Składniki:

2 szklanki mąki orkiszowej typ 630 (można zastąpić "zwykłą" pszenną)
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki posiekanych orzechów (u mnie laskowe)
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka jogurtu greckiego (u mnie 3/4 szklanki + 1/4 szklanki wody)
1/3 szklanki oleju np. z orzechów włoskich
jajko
250g rabarbaru

do posypania cynamon i brązowy cukier

Rabarbar umyć i pokroić na kawałki grubości ok. 1 cm. 
Połączyć mokre składniki: olej, jogurt, jajko, dodać cukier, orzechy i rabarbar. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Wymieszać, tylko do połączenia składników. Przełożyć do formy muffinkowej (do 3/4 wysokości). Posypać cukrem i cynamonem (u mnie ok. 2 łyżki cukru i łyżeczka cynamonu). Piec około pół godziny w 190 stopniach.





 


12 komentarzy: