wtorek, 28 maja 2013

SZYBKIE CIASTO OWOCOWE bez cukru

 

 

bez jajek, mleka i glutenu...


Składniki:

1,5 szklanki mąki (u mnie wymieszana mąka jaglana, ryżowa, kukurydziana i gryczana)
łyżeczka sody (ja użyłam proszku do pieczenia bio - kamień winny)
2 łyżki octu jabłkowego
szczypta soli
0,5 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżki karobu
1/3 szklanki oleju z orzechów włoskich (może być inny)
20 daktyli
szklanka wody
owoce (u mnie mieszanka malin, jeżyn, porzeczek...)

Daktyle opłukać, zalać szklanką gorącej wody, odstawić. 
Mąkę wymieszać z proszkiem, cynamonem, solą i karobem.
Daktyle zmiksować (nie odcedzając!), połączyć z octem i olejem. Wymieszać z suchymi składnikami. Włożyć do formy, posypać owocami, piec ok. 40 minut w 190 stopniach.

   

  

 

8 komentarzy:

  1. Ale świetne i rzeczywiście szybkie!
    Zrobię tylko moja wersja będzie miała chyba zwykłą mąkę, kakao zamiast karobu, tylko kupię dziś daktyle:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A na jaką wielkość formy są podane składniki?
    I czy ten ocet jest konieczny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam w małej keksówce. Do ciasta bez jajek zawsze daję ocet (może być balsamiczny), podobno zachodzi jakaś reakcja z sodą/proszkiem i dzięki temu nie ma zakalca:)Jeśli ma być kakao, dałabym więcej niż karobu - tak z 3 łyżki... Dobre na ciepło, po ostygnięciu jest bardziej zwarte.

      Usuń
    2. O właśnie, tak się zastanawiałam czytając po cóż ten ocet :) Ja lubię nawet smak i w zasadzie to tak sobie myślę, że można chlusnąć do ciasta! Musze spróbować :) Twoje wygląda niezwykle apetycznie i do tego takie zdrowe, pyszności!

      Usuń
  3. Cudo. I te owocki, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super. Kreatywna z Ciebie osóbka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślałam, że będzie czekoladowe, taki ma kolor :) Zaskoczyłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. już się strasznie za świeżych owoców dostatkiem stęskniłam ... już chce , żeby wszystkie były dostępne jak na Twoim cieście :)

    OdpowiedzUsuń