piątek, 5 lipca 2013

MAGICZNE CIASTO CZEKOLADOWE

 

 

Lekkie, rozpływające się w ustach... Idealne na ciepłe dni...

Przepis z bloga Anny.

Dla NieAlergika...


Składniki:

4 jajka
150g cukru
łyżka wody
150g masła
70g mąki
45g kakao
dwie szklanki tłustego mleka
łyżeczka soku z cytryny (zastąpiłam octem jabłkowym)

Tortownicę (u mnie 20cm) wyłożyć szczelnie papierem do pieczenia (w przeciwnym razie ciasto wycieknie...). Użyłam jednego dużego kawałka papieru. Masło rozpuścić i ostudzić. Mleko lekko podgrzać, powinno być letnie. Mąkę i kakao przesiać, dokładnie wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrem, dodać wodę i nadal miksować aż masa będzie "puszysta". Dodać masło, zmiksować. Wsypać mąkę z kakao, wymieszać krótko i energicznie, wlać mleko wciąż miksując. Białka ubić na sztywną pianę dodając sok z cytryny. Wymieszać bardzo delikatnie z czekoladową masą. Przełożyć do formy. Piec...Hm, tutaj jest wiele wariantów. Anna pisze o 50 minutach w 150 stopniach, ale sama piecze jedynie 25 minut. Gotowe ciasto powinno minimalnie "chybotać się" w formie, ale naprawdę minimalnie. Ja zwykle obawiam się efektów zbyt krótkiego pieczenia, poza tym mam "wolny" piekarnik. Obserwowałam ciasto i zdecydowałam się je wyjąć dopiero po godzinie i 40 minutach. I było właśnie takie jak powinno. Powinno być pieczone z nawiewem. Mój piekarnik nie ma takiej funkcji, ale mimo tego ciasto się udało. Fajny efekt kilku warstw. Zdecydowanie do powtórzenia:)
Ostudzone oprószyć kakao.


7 komentarzy:

  1. Dziwne, ale fajnie wygląda, zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. te czereśnie na ciastku mmm.. pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ładnie wyrosło!

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. SUPER!!! Ale chodzi za mną coś takiego :)

    OdpowiedzUsuń