czwartek, 5 grudnia 2013

TARTA ORKISZOWA Z JABŁKAMI

 

 

Aromat pieczonych jabłek i cynamonu... 


Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej
  • 125g masła
  • 5 łyżek chłodnej wody
  • 3 łyżki cukru z agawy lub cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 4-5 jabłek
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • jajko 

Z mąki, masła, wody, cukru i cynamonu zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w "ósemki" lub nieco cieniej. Oprószyć mieszanką cukru, skrobi i cynamonu. Ciasto rozwałkować, aby tworzyło koło o średnicy ok. 30cm. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście wokół układać jabłka, zostawiając po bokach ok. 3cm ciasta na zawinięcie. Brzegi ciasta zawinąć. Jajko rozmącić z łyżką wody i posmarować nim ciasto. Oprószyć brązowym cukrem. Piec ok. 50 minut w 190 stopniach.



8 komentarzy:

  1. Cudowne. Uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W dodatku wygląda pysznie :) i zachęcająco

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach jak jesiennie, idealne połączenie jabłek i cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I do kawałka tej tarty jeszcze kubek kawy poproszę i będę Arniko w niebie :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie zaparzam kawę, więc zapraszam do nieba:)

      Usuń
  5. ooo maka orkiszowa, jablka ... cudenko

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapraszam autora oraz czytelników do wzięcia udziału w konkursie świątecznym na najlepszą potrawę.

    Szczegóły konkursu wraz z nagrodami (zapas przypraw) na stronie:

    www.nps-mix.pl/konkurs

    OdpowiedzUsuń