Składniki:
270g mąki orkiszowej jasnej (typ 630)
140 g brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka przyprawy do pierników
150ml puree z dyni lub jabłek
125ml oleju rzepakowego
łyżka melasy np. z chleba świętojańskiego2 jaja
2 gruszki, obrane i pokrojone w kostkę
płatki migdałowe do posypania (opcjonalnie)
Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową.
W drugim naczyniu rozmącić jajka, dodać olej rzepakowy, puree oraz melasę. Połączyć suche składniki z mokrymi, krótko wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać gruszki. Ciasto nakładać do foremek do pieczenia muffinek. Wierzch można posypać płatkami migdałowymi. Babeczki piec do tzw. "suchego patyczka" (ok. 20-25 minut w 200 stopniach).
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego często stosuję go w swoich wypiekach.
Przepis przygotowałam do konkursu "Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego".
Powinny wygrać!
OdpowiedzUsuńMmm, wyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuńMmm... Smakowite:D
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://i-love-cook.blogspot.com/