poniedziałek, 23 grudnia 2013

BABECZKI GRUSZKOWE z olejem rzepakowym




Składniki:

270g mąki orkiszowej jasnej (typ 630)
140 g brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka przyprawy do pierników
150ml puree z dyni lub jabłek
125ml oleju rzepakowego
łyżka melasy np. z chleba świętojańskiego2 jaja
 
2 gruszki, obrane i pokrojone w kostkę

płatki migdałowe do posypania (opcjonalnie)

Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową.
W drugim naczyniu rozmącić jajka, dodać olej rzepakowy, puree oraz melasę. Połączyć suche składniki z mokrymi, krótko wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać gruszki. Ciasto nakładać do foremek do pieczenia muffinek. Wierzch można posypać płatkami migdałowymi. Babeczki piec do tzw. "suchego patyczka" (ok. 20-25 minut w 200 stopniach).

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego często stosuję go w swoich wypiekach.



 Przepis przygotowałam do konkursu "Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego".


3 komentarze: