piątek, 20 grudnia 2013

KOKTAJL MALINOWO-BANANOWY

 

Pierniczki choinkowe już się pieką...

A ja Wam polecam bardzo zdrowy i pożywny koktajl. Pomaga w walce z krążącymi wokół zarazkami. Samo zdrowie!

Kasza jaglana - skarbnica witamin i składników mineralnych, bogata w antyoksydanty, posiada właściwości odkwaszające organizm.

Sok z malin -  źródło witaminy C, E, witamin z grupy B, potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Polecany w walce z przeziębieniem.

Inulina - naturalny prebiotyk, wspomaga układ odpornościowy i rozwój korzystnej flory jelitowej.

Melasa z chleba świętojańskiego - doskonałe źródło minerałów takich jak: magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, sód, oraz witamin B1, B2, B3, E. Zawiera kwas galusowy, który działa przeciwbólowo, antyalergicznie i antybakteryjnie. Jest również przeciwutleniaczem , działa przeciwwirusowo i antyseptycznie.

Olej lniany zimnotłoczony - jedno z najbogatszych źródeł nienasyconego kwasu tłuszowego omega 3, który wpływa na funkcjonowanie naszego mózgu, hormonów, każdej komórki organizmu... Cennym składnikiem tego oleju są także lignany (siemię lniane zawiera go 700 razy więcej niż inne produkty roślinne). Obecny w oleju kwas linolenowy omega 6 zmniejsza zapasy tłuszczu w organizmie i sprzyja odbudowie tkanki mięśniowej i reguluje poziom cholesterolu. 

Dość teorii - działamy!:)


Składniki na 2 porcje:

3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki ulubionego mleka roślinnego lub wody
1/2 szklanki soku z malin (użyłam soku Oleofarmu - czysty sok, bez dodatku cukru)
dojrzały banan
łyżeczka inuliny
2 łyżki melasy z chleba świętojańskiego
2 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno

Wszystkie składniki umieścić w dzbanku blendera i zmiksować. Rozlać do szklanek i delektować się:) O tej porze roku polecam koktajl lekko ciepły, natomiast latem możemy podawać schłodzony.


1 komentarz: