wtorek, 23 lipca 2013

ORKISZOWE GOFRY Z OWOCAMI




Składniki (na ok. 10 gofrów):

2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej (typ 630)
2 szklanki wody lub mleka
jajko
1/3 szklanki oleju rzepakowego
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

bita śmietana
sezonowe owoce (np. maliny, jagody i porzeczki, całe lub zmiksowane)


Oddzielić żółtko od od białka. Żółtko, mąkę, wodę/mleko, olej, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól zmiksować na gładką masę. Białko ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w gofrownicy na złoto z obu stron. Podawać z bitą śmietaną i owocami.








4 komentarze:

  1. pyszne, idealne gofry z owocami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. gofry zawsze i wszędzie, już nawet nie chowam gofrownicy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie i na dodatek zdrowo :) Zapraszam do mnie i czekam na Pani ocene :) http://nymuffin.blogspot.com/2014/04/waffles-with-strawberries-gofry-z.html#.U0FnMaK9Yb4 Pozdrawiam NEW YORK MUFFIN

    OdpowiedzUsuń