poniedziałek, 27 stycznia 2014

MUFFINKI BAKALIOWE bez glutenu, jajek, cukru




Składniki:

szklanka zmielonego prosa (zmieliłam ziarno w młynku do kawy) lub kaszy jaglanej
pół szklanki mąki gryczanej (zmieliłam kaszę niepaloną)
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego (użyłam złocistego)
2 łyżeczki kamienia winnego
garść suszonych śliwek
garść suszonych fig
garść rodzynek
1/2 szklanki oleju
ok. 3/4 szklanki wody
syrop z agawy - opcjonalnie (dla mnie wystarczyła słodycz jaką dały suszone owoce)

Mąki wymieszać z siemieniem, kamieniem winnym, rodzynkami i pokrojonymi figami i śliwkami. Wlać wodę oraz olej i krótko wymieszać (tylko do połączenia składników). Przełożyć do foremek i piec do zrumienienia i tzw. suchego patyczka (u mnie ok. pół godziny w 180 stopniach).

12 komentarzy:

  1. Ależ apetycznie wyglądają. Nie potrafię się oprzeć bakaliom :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Też uwielbiam bakalie i bardzo często dorzucam do wypieków:)

      Usuń
  2. Przesyłam przepis koleżance, jej syn ma alergię na wszystko, będzie idealny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet uczuleni "na wszystko" mogą jeść pysznie:)

      Usuń
  3. Dzięki tobie Arniko dowiedziałam się czym jest kamień winny i jak go używać :)

    Fantastyczne muffinki !

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy już Ci mówiłam, że jesteś genialnym cukiernikiem? Żeby nie było, że cukiernicą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Patysko! Ze mną jest pewien problem, otóż właśnie jestem zdecydowanie "cukiernicą", a przecież obiad też czasem wypadałoby zjeść;)

      Usuń
  5. Świetnie wyglądają, aż chce się zjeść :)

    OdpowiedzUsuń