Z jarmużem zapoznałam się stosunkowo niedawno i dopiero szukam pomysłów na jego wykorzystanie. Wiedząc, że jest skarbnicą witamin, wapnia i żelaza próbuję go "przemycać" w diecie córki, która od pewnego czasu podchodzi do nowych smaków z ... dystansem...zwłaszcza, gdy widzi coś podobnego do szpinaku:) Kotleciki okazały się świetnym sposobem zamaskowania zdrowych zielonych listków:) By smakowały jeszcze lepiej do smażenia użyłam Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie smakiem "babcinego" smalcu jaki jadłam przed laty...
Składniki:
ziemniaki - dowolna ilość (u mnie ok. 1,5 kg)
kilka gałązek jarmużu
2-3 ząbki czosnku
skrobia ziemniaczana (1/4 skrobi zastąpiłam płatkami nieaktywnych drożdży)
sól
pieprz
opcjonalnie: świeży szczypiorek, natka, tymianek
opcjonalnie: mielone pestki dyni
smalczyk roślinny Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi
Z obranych i ugotowanych ziemniaków przygotować puree, ostudzić.
Jarmuż opłukać, pokroić. W garnku rozgrzać 1-2 łyżki smalczyku, dodać pokrojony drobno czosnek, a po chwili jarmuż. Poddusić przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, dodać sól, pieprz. Połączyć z ziemniaczanym puree i zmiksować. Masa nie musi być idealnie gładka, mogą pozostać niewielkie kawałki jarmużu. Można wmieszać świeże zioła. Masę podzielić na 4 równe części, jedną odłożyć a w to miejsce dodać skrobię. Całość (czyli wszystkie części "ciasta" i skrobię) dobrze wymieszać. Formować kotleciki (można obtoczyć w dyniowej "panierce" ze zmielonych pestek) i smażyć z obu stron na rozgrzanym smalczyku.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńoooo, Kochana, ależ mi tu konkurencja nie do przebicia się pokazała! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w smakowitym konkursie. :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
Majana