piątek, 14 lutego 2014

FIGOWE CIASTO Z ORZECHAMI bez glutenu, cukru, jajek




Składniki:

ciasto:

10 suszonych fig
szklanka puree z dyni
dojrzały banan
szklanka zmielonego prosa
3 łyżki mielonego siemienia złocistego
łyżeczka kamienia winnego
łyżka octu winnego
dwie garście orzechów włoskich

polewa:

3 łyżki masła  (można pominąć)
kilka łyżek melasy z chleba świętojańskiego
2-3 łyżki karobu

do dekoracji:

plasterki kiwi

Figi zalać gorącą wodą i odstawić na ok. pół godziny. Odsączyć i zmiksować z bananem oraz dyniowym puree. Wsypać mielone proso, siemię, kamień winny, dodać ocet winny i orzechy, wymieszać. Przełożyć do formy i piec ok. 45 minut w 200 stopniach.
Składniki polewy lekko podgrzewać w garnuszku i mieszać do połączenia składników (nie doprowadzić do zagotowania). Polać ciasto. Przed podaniem każdą porcję udekorować plasterkiem kiwi.




10 komentarzy:

  1. Super pomysł, to ciasto wygląda smakowicie! Jest wilgotne, prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beato, trudne pytanie:) Powiedziałabym, że raczej nie. Najbliższe prawdy będzie chyba określenie: "lekko wilgotne":))

      Usuń
    2. Muszę więc zrobić! :)

      Usuń
  2. Przecudnie mokre, czuję przez ekran jego smak;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie doczytałam Twojego Arniko komentarza, a dla mnie jego mokrość to pewniak był;)

      Usuń
    2. Nie jest suche, ale też nie przypomina wilgotnością brownie:) Osiągnęłam w nim to na czym mi zależało - jeśli chodzi o smak, słodycz i konsystencję:) Polecam!

      Usuń
  3. Niom... szkoda, że nie możemy orzechów :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patysko, a może pestki dyni zamiast orzechów? W tym cieście dominuje smak i słodycz fig, więc może wiele by nie straciło na tej zamianie:)

      Usuń
  4. Kocham figi! Ale skąd teraz wytrzasnąć pueree figowe... "(
    Zapraszam www.eatsmart4ever.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń