czwartek, 6 marca 2014

CIASTECZKA KROJONE bez glutenu

 

 

Przepis znalazłam na blogu Anny. Od razu wpadł mi w oko. Ciasteczka upiekłam w wersji "karobowej", pomijając kakao i czekoladę. Są bardzo kruche, mało słodkie, powiedziałabym nawet, że raczej "wytrawne".


Składniki:

100g zmielonej kaszy gryczanej niepalonej (lub gotowej mąki)
20g mąki ryżowej
90g karobu
115g masła
łyżeczka cynamonu
2 łyżki miodu
2 łyżki rumu

Z mąki, karobu, cynamonu, miodu, rumu i masła zagnieść ciasto. Uformować wałeczek o średnicy 4-5cm i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Schłodzone ciasto pokroić na plasterki grubości co najmniej 5mm. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 175 stopni przez ok. 12 minut.







6 komentarzy:

  1. Ciekawe ciasteczka.
    Dodatek karobu bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis! Przy okazji zapraszam Cię do udziału w zabawie, http://zdrowiwlodzi.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award-poznajcie-mnie.html. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdy spojrzałam na pierwsze zdjęcie byłam absolutnie pewna, że to czekoladowe ciasteczka :)
    Uwielbiam kaszę gryczaną, więc rozczarowana nie poczułabym się próbując :)

    OdpowiedzUsuń