wtorek, 5 marca 2013
CIASTECZKA KASZTANOWE
Składniki:
50g masła
90g mąki kasztanowej
50g zmielonych pestek dyni
5 daktyli
3 łyżki syropu z agawy
Daktyle opłukać i rozdrobnić (zmiksowałam blenderem "żyrafą"), dodać masło, mąkę, zmielone pestki oraz agawę, zagnieść ciasto. Rozwałkować (robię to za pomocą słoika - ciasto mniej się przykleja) posypując stolnicę mąką. Wycinać ciasteczka, piec do zrumienienia ( u mnie ok. 10 minut w 200 stopniach).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Takie ciasteczka to dla mnie kompletna nowość.
OdpowiedzUsuńAle prezentują się sympatycznie. :)
świetny pomysł i bardzo smakowicie wyglądają serducha:)
OdpowiedzUsuńCzarujesz! Super serducha :)
OdpowiedzUsuństrasznie jestem ciekawa jak smakują ... nigdy nie jadłam kasztanowych wypieków ...
OdpowiedzUsuńMoże rozejrzyj się za mąką kasztanową i spróbuj?:) Ja uwielbiam wszystko co kasztanowe:) Dotąd najczęściej używałam tej mąki do naleśników, ale okazała się genialna do pączków, ciasteczek, szarlotki... Trudno ją z czymkolwiek porównać - bardzo wyrazista, słodkawa.
Usuńwyglądają przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyglądają bardziej na wytrawne niż słodkie, są takie? Mam jeszcze mąkę kasztanową i krem kasztanowy...hmm..
OdpowiedzUsuńSą zdecydowanie słodkie! Na pewno będę jeszcze piekła podobne, może z dodatkiem zmielonego słonecznika albo orzechów. Polecam, fajnie chrupią:)
UsuńUwielbiam kasztanowe słodkości, a z daktylami to już w ogóle bomba :-)
OdpowiedzUsuńjeszcze nie piekłam nic z mąki kasztanowej, dzisiaj robię - prześlę opinie jak smakowały :) te wyglądają na kruche a takich szukam.
OdpowiedzUsuń