wtorek, 5 marca 2013

CIASTECZKA KASZTANOWE



Składniki:

50g masła
90g mąki kasztanowej
50g zmielonych pestek dyni
5 daktyli
3 łyżki syropu z agawy

Daktyle opłukać i rozdrobnić (zmiksowałam blenderem "żyrafą"), dodać masło, mąkę, zmielone pestki oraz agawę, zagnieść ciasto. Rozwałkować (robię to za pomocą słoika - ciasto mniej się przykleja) posypując stolnicę mąką. Wycinać ciasteczka, piec do zrumienienia ( u mnie ok. 10 minut w 200 stopniach).

10 komentarzy:

  1. Takie ciasteczka to dla mnie kompletna nowość.
    Ale prezentują się sympatycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł i bardzo smakowicie wyglądają serducha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czarujesz! Super serducha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. strasznie jestem ciekawa jak smakują ... nigdy nie jadłam kasztanowych wypieków ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może rozejrzyj się za mąką kasztanową i spróbuj?:) Ja uwielbiam wszystko co kasztanowe:) Dotąd najczęściej używałam tej mąki do naleśników, ale okazała się genialna do pączków, ciasteczek, szarlotki... Trudno ją z czymkolwiek porównać - bardzo wyrazista, słodkawa.

      Usuń
  5. Ciasteczka wyglądają bardziej na wytrawne niż słodkie, są takie? Mam jeszcze mąkę kasztanową i krem kasztanowy...hmm..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są zdecydowanie słodkie! Na pewno będę jeszcze piekła podobne, może z dodatkiem zmielonego słonecznika albo orzechów. Polecam, fajnie chrupią:)

      Usuń
  6. Uwielbiam kasztanowe słodkości, a z daktylami to już w ogóle bomba :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. jeszcze nie piekłam nic z mąki kasztanowej, dzisiaj robię - prześlę opinie jak smakowały :) te wyglądają na kruche a takich szukam.

    OdpowiedzUsuń